Lont uit kruitvat

Het is even wennen, maar de wereldpolitiek heeft zich rond de jaarwisseling onverwacht ontpopt als bron van relatief goed nieuws....

De Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf hebben in de marge van een top van Zuid-Aziatische landen gesproken over het beginnen van besprekingen. Niets meer, maar ook niets minder. De toenadering is pril, er is nog geen begin van een oplossing van de diverse conflictpunten. Maar wie bedenkt dat de twee landen van heel ver komen, mag al heel blij zijn met de afspraak van India en Pakistan om in februari onderhandelingen te openen. Twee jaar geleden raakten zij nog bijna in oorlog na een aanslag op het Indiase parlement, die New Delhi toeschreef aan door Pakistan gesteunde separatisten uit Kashmir.

Die crisis herinnerde de wereld er aan dat Zuid-Azien van de gevaarlijkste regio's in de wereld is, hoezeer de internationale aandacht ook uitgaat naar het Midden-Oosten. India en Pakistan zijn beide nucleaire mogendheden, waardoor het Indische subcontinent een toppositie inneemt op de ranglijst van gebieden waar op een kwade dag zomaar een regionale kernoorlog zou kunnen uitbreken.

Zeker wat Pakistan betreft, hoeft men niet over veel verbeeldingskracht te beschikken om allerlei nachtmerrie-achtige scenario's te kunnen bedenken. De afgelopen weken is tot een paar keer toe geprobeerd een aanslag te plegen op Musharraf. Zo'n poging hoeft maar een keer te lukken en fanatieke moslims staan klaar om van Pakistan de eerste islamitisch-fundamentalistische kernwapen-staat te maken. En dat in een regio die met Afghanistan en Iran toch al geen gebrek heeft aan potenti brandhaarden.

Dit soort scenario's zijn per definitie speculatief, maar het realiteitsgehalte ervan wordt hoog genoeg geacht om menig westers politicus uit de slaap te houden.

Tegen deze achtergrond moet elk initiatief om de spanningen in Zuid-Azie verminderen, worden toegejuicht. Niemand kan in het hoofd kijken van Vajpayee en Musharraf, maar zij hebben de afgelopen twee jaar zo gevaarlijk dicht op de rand van oorlog gebalanceerd dat zij nu kennelijk tot de slotsom zijn gekomen dat zij beter een paar stappen achteruit kunnen doen. Hoewel een succesvolle uitkomst van de komende besprekingen niet verzekerd is, is het in elk geval positief dat beide leiders beseffen dat zij er geen belang bij hebben de lont in het Zuid-Aziatische kruitvat te steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden