Longontsteking SARS door virus

De longontsteking SARS wordt veroorzaakt door een virus dat grote gelijkenis vertoont met de veroorzaker van kinderziektes als mazelen en de bof....

Van onze verslaggever

Uit analyses in drie verschillende laboratoria, in Duitsland, Hongkong en Singapore, kwam een lid van de paramyxovirussen als meest waarschijnlijke boosdoener uit de bus.

Om het virus onschadelijk te maken is niet onmiddellijk een vaccin voorhanden. Wel betekent de vondst dat de keuze om de patiënten met antivirale medicijnen te gaan behandelen, de juiste was. De bestaande medicijnen werken echter niet al te goed op dit virus.

Nu met grote zekerheid bekend is wat SARS veroorzaakt, kunnen artsen wel snel vaststellen of een zieke met longontstekingachtige klachten werkelijk aan SARS lijdt.

De laatste weken zijn ruim 250 mensen ziek geworden door de longziekte. Eind november leden er in de Chinese provincie Guangdong ruim driehonderd personen vermoedelijk aan dezelfde soort longontsteking.

In totaal zijn er dan ruim vijfhonderd gevallen van de ziekte. Van hen zijn er inmiddels 14 overleden, onder wie een arts uit Vietnam die een Amerikaanse zakenman verpleegde. Die zakenman was de eerste dode en de aanleiding voor het wereldwijde alarm van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Buiten Zuidoost-Azië zijn er mensen in acht andere landen ziek geworden, meestal een gering aantal per land.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de ziekte buiten Zuidoost-Azië onder controle. Door de snelle reactie van de gezondheidsautoriteiten in Amerika en Europa verspreidt de ziekte zich niet verder, meldde een woordvoerder van de WHO woensdag. De WHO adviseerde de patiënten geïsoleerd te verplegen. Na het afkondigen van de waarschuwing hebben zich geen nieuwe besmettingen in ziekenhuizen voorgedaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden