Londonistan

Bijna de hele dag door was het donderdag mogelijk om je via Nederland 2 op de hoogte te laten houden over de situatie in Londen....

Wim de Jong

De gezamenlijke actualiteitenrubrieken en het Journaal wisten zich lange tijd te redden met hapsnap-gesprekjes met Nederlandse werknemers in Londen, interviews met gestrande reizigers op vliegvelden, en, met als te doen gebruikelijk, een stoet van deskundigen in de studio's. Later kwamen wel steeds meer ooggetuigenverslagen ter beschikking. En voor het acht uur-Journaal was Eva Wiessing op tijd vanuit Hilversum in Londen.

In de media commentaar geven over de 'War on terror' is in ieder geval in Nederland uitgegroeid tot een professionele bedrijfstak. En naast de 'vaste jongens' van Clingendael als De Wijk en Bakker, de arabisten van de universiteiten en gespecialiseerde journalisten is er nu ook ruimte voor het bedrijfsleven in die groeisector.

Journaal en Karel van de Graaf introduceerden donderdag aan hun tafels terreurdeskundigen van respectievelijk Ernst & Young en Deloitte .

Dat brengt weer een nieuwe dimensie met zich mee in het duiden van moslim-extremisme: de economische. Volgens Deloitte zit er wel degelijk een 'batenkant' aan aanslagen, haatzaaien en angst, omdat het Westen daardoor gedwongen is te investeren in nieuwe technologieën. Een 'hele positieve' ontwikkeling, wilde de consultant van Deloitte tegenover Van de Graaf wel beamen. Al onderkende hij dat er ook een mogelijk verband is tussen de geringe bereidheid van consumenten om geld uit te geven en de Al Qa'idadreiging. 'Maar daar hebben wij geen onderzoek naar gedaan.'

Opvallend was donderdag dat de Belgen helemaal niet inbraken in hun tv-programmering. De wereld mag in brand staan, maar zowel op Eén als bij Canvas blijven ze rustig Dierendokters, Thuis (soap) en andere Vlaamse gezapigheid uitzenden. Niet voor het eerst. Een klein land inderdaad, en in meerdere opzichten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden