Londense zwendelaar krijgt 13 jaar

De Londense effectenhandelaar Nicholas Levene is maandag veroordeeld tot 13 jaar celstraf na een van de grootste zwendeltrucs uit de Britse geschiedenis te hebben opgebiecht. Met een Ponzispel van 'ongekend' formaat ontfutselde hij investeerders tussen 2005 en 2009 ruim 100 miljoen pond (125 miljoen euro), aldus de rechter. Het geld stak Levene niet, zoals beloofd, in aandelen, maar in bolides, jachten en feestjes in Saint-Tropez.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - De 48-jarige Levene kwam lang weg met zijn ladelichterspraktijken door investeerders te doen geloven dat zijn beleggingen uitermate succesvol waren. Maar de zogenaamde winsten die hij hun uitkeerde bestonden in werkelijkheid uit de inleg van nieuwe investeerders - een schoolvoorbeeld van de Ponzifraude waar ook de tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeelde Bernard Madoff zich van bediende.

Tot de slachtoffers behoren miljonairs als de Schotse bussenbaron Brian Souter, oud-voorzitter van voetbalclub Hull City Russell Bartlett en de vastgoedmagnaat Richard Caring, uitbater van bij de beau monde geliefde restaurants in het Londense West End. In zijn oordeel noemde rechter Martin Beddoe de schaal van de oplichting 'ongekend'. 'De bedragen zijn al onthutsend genoeg, maar wat het nog minder fraai maakt, is dat er zo veel verraad mee is gemoeid van mensen die niet alleen klanten waren, maar van wie velen duidelijk geloofden dat ze uw vrienden waren.'

Levene - bijgenaamd 'Beano' om zijn voorliefde voor het gelijknamige stripblad dat opperschlemiel Calamity James voortbracht - gold volgens Britse media als belichaming van de opzichtige beursjongen van de Londense City. Groot geworden als effectenmakelaar na de 'Big Bang' van 1986 - de deregulering van de Londense beurs - had Levene op het hoogtepunt van zijn succes een geschat privéfortuin van 25 miljoen euro.

Levene genoot het imago van een schelmachtige praatjesmaker die nog zand zou kunnen verkopen aan de bedoeïenen. Zelf liet hij zich graag voorstaan op zijn harde kanten. Een van zijn favoriete anekdotes verhaalde hoe hij zijn ex-vriendin, toen ze bleek te dineren met een nieuwe minnaar, wist te traceren in een Londens restaurant, waarna hij zijn auto door de voorpui reed.

Gokverslaving

De zoon van een elektricien ontwikkelde in de loop der jaren een dure gokverslaving. In 2008 vergokte hij bijna een miljoen euro aan een cricketwedstrijd, een jaar later verspeelde hij ruim 300 duizend euro toen voetbalclub Chelsea geen Engels kampioen werd. Het geld van zijn investeerders spendeerde hij verder aan privéscholen voor zijn kinderen, fazantenjachtpartijen en feestjes met vips als X Factor-bedenker Simon Cowell. In maart 2009 liet hij voor de verjaardag van zijn tweede zoon een circustent opzetten naast de Theems, waarin 280 gasten een privéoptreden zagen van tienerpopgroep The Saturdays.

Daarna begon het net zich te sluiten rond Levene. Afgelopen september bekende hij schuld in twaalf aanklachten van fraude. Vlak voor zijn aftocht naar de gevangenis betuigde hij tegen de Financial Times spijt voor zijn daden. 'Ik ben door diepe dalen van schaamte en wroeging gegaan en ik wou dat ik kon rechtzetten wat ik gedaan heb.' Wel gaf Levene de City een veeg uit de pan. 'Ik vind dat de City net zo goed blaam treft voor wat er gebeurd is. Of nee, dat is niet terecht. Het is allemaal volledig mijn schuld, maar de City heeft me wel veel slechte gewoontes geleerd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden