Londense kunstenaar vrijgesproken van bizarre aanrandingsklacht

Een 'kafkaeske nachtmerrie'. Zo heeft de 51-jarige Londenaar Mark Pearson de situatie omschreven waarin hij was beland nadat een bekende actrice hem geheel valselijk van aanranding had beschuldigd. Tot ieders ongeloof besloot de Britse hoofdaanklaagster Alison Saunders de zaak voor de rechter te brengen, waar een jury de verdachte binnen mum van tijd vrij sprak.

Het metrostation Waterloo in Londen, waar Pearson de actrice zou hebben betast.Beeld anp

Volgens de prijswinnende actrice had Pearson haar tijdens de avondspits op Waterloo Station, het drukste station van Londen, onzedelijk betast onder haar yoga-kleding. Er waren geen getuigen, er was geen forensisch bewijs en ze herkende Pearson niet toen ze foto's van hem onder ogen kreeg op het politiebureau. Op veiligheidscamera's is te zien hoe de twee elkaar zeer vluchtig passeren. Van contact is geen sprake. Ook bleek ze niet te hebben geschreeuwd, zoals ze tegen de politie had beweerd. Person had met zijn ene hand een tas vast en in de andere een krant.

Ondanks dit alles besloot Saunders, die al tijden onder vuur ligt wegens merkwaardige beslissingen, de verbijsterde kunstenaar toch te vervolgen. Drie dagen duurde het proces liefst bij de rechtbank van Blackfriars. Daar onthulde Pearsons advocaat dat justitie met videobeelden had gerommeld om toch aannemelijk te maken dat Pearson de aangeefster in ieder geval had aangeraakt. De politie had Pearson twee maanden na het 'misdrijf' gearresteerd, door zijn gangen via de Oyster Card na te trekken. Geheel unaniem zou de jury de zaak afschieten.

Commotie

Pearson verscheen bij een ontbijtshow om zijn schokkende verhaal te doen. De zaak heeft veel commotie veroorzaakt in Engeland. 'Het is een waarschuwend verhaal voor de 21e eeuw. Dit kan iedere forens overkomen,' schreef Julia Hartley-Brewer in The Daily Telegraph, 'vanuit overheidswege is er veel druk op justitie om meer zedenzaken voor de rechter te brengen, maar zaken als deze helpen slachtoffers van seksueel misbruik niet. Integendeel.' Saunders had beloofd om het aantal zedenzaken dit jaar met een derde te doen toenemen.

De rechter heeft bepaald dat een ieder die de naam van de valse aangeefster openbaart kan rekenen op strafrechtelijke vervolging. Op Twitter en elders op internet circuleert de naam van de 61-jarige actrice.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden