Londense haatprediker trekt 70.000 euro aan uitkeringen

Hij haat de Britse staat, maar leeft er ondertussen goed van. De haatprediker die onder meer 'Jihadi John' en de Tunesische strandterrorist Seifeddine Rezgui zou hebben 'opgeleid' leeft van een WAO-uitkering in een nette Westlondense wijk. Volgens The Daily Mail ontvangen Hani al-Sibai en zijn gezin elk jaar liefst 50.000 pond (70.000 euro) aan uitkeringen, toelages en een huursubsidie. De 54-jarige Egyptenaar staat momenteel onder verdenking van uitkeringsfraude.

Onder andere de op de foto afgebeelde Jihadi John zou opgeleid zijn door de haatimam die nu 70.000 euro per jaar aan uitkeringen krijgt uitgekeerd in Groot-Brittannië. Beeld Reuters

De naam van deze Al-Qaeda-geestelijke wordt in een rapport van de International Centre for Counter-Terrorism in Den Haag genoemd als een invloedrijke persoon voor de Tunesische terreurgroep Ansar al-Sharia. Momenteel zoekt de Britse inlichtingendienst naar banden tussen al-Sibai en het Westlondense terreurnetwerk waar Jihadi John uit afkomstig is. In het verleden heeft hij de metroaanslagen in Londen, morgen tien jaar geleden, een 'grote overwinning' genoemd. De dood van Osama bin Laden is voor hem een gedenkdag.

Recht op gezinsleven

Al vijftien jaar onderneemt de Britse regering pogingen om hem het land uit te zetten, maar al-Sibai beroept zich telkens succesvol op het Europees mensenrechtenverdrag, waarin het recht op een gezinsleven is vastgelegd. Voor het voeren van rechtszaken maakt hij gebruik van de uitkeringen die hij ontvangt. Met zijn vrouw en vijf kinderen woont hij in een vijfkamerwoning in Ravenscourt Park. Voor de deur heeft hij een eigen invalideparkeerplaats voor zijn Toyota. 'Vraag het niet aan mij, maar aan Cameron,' was zijn reactie toen een Mail-journalist hem vroeg over zijn dubbele moraal.

'Jihadseekers' Allowance'

Al-Sibai is niet de enige radicale geestelijke die dankbaar gebruik maakt van de Britse verzorgingsstaat. Anjem Choudary, oprichter van Islam4UK, ontvangt jaarlijks 25.000 pond aan uitkeringen. De in Leytonstone woonachtige Choudary, die Bin Laden beschouwt als zijn held, heeft zijn volgelingen zelfs opgeroepen om hun 'Jihadseeker's Allowance' te innen, een woordspeling op 'Jobseeker's Allowance'(de Engelse benaming voor de bijstand). Hij verwierf bekendheid door met enkele geestverwanten uitvaartdiensten van omgekomen soldaten te verstoren.

Hamza

Een andere bekende haatimam die van de staat leefde was Abu Hamza, die momenteel een levenslange celstraf uitzit in de Verenigde Staten. Hamza en zijn gezin ontvingen indertijd duizenden ponden aan uitkeringen. Het gezin woonde in West-Londen, nota bene naast de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit de regering van Tony Blair. Vorig jaar heeft het Conservatieve kamerlid Priti Patel de regering opgeroepen om geen belastinggeld meer te verspillen aan lieden die terroristische daden ondersteunen. Dat heeft vooralsnog weinig geholpen.

Abu Hamza. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden