Londense dierentuin krijgt 'dank voor stank'

Dilberta, Mya en Layang Layang, de drie vrouwelijke olifanten die zo'n grote bijdrage hebben geleverd aan de moderne kunst in Groot-Brittannië, krijgen 'dank voor stank'....

Peter de Waard

Jarenlang gebruikte Ofili de uitwerpselen van de drie olifanten voor zijn kunstwerken. Niet alleen maakte hij er afbeeldingen mee, ook benutte hij de enorme hopen als standaard voor het plaatsen van zijn schilderijen.

Kunstkenners waren enthousiast over de felle olieverfkleuren die contrasteerden met de poep. Het speciale luchtje dat hij daarmee ook creëerde, verhoogde zijn populariteit. Ofili won in 1998 de meest prestigieuze Britse kunstprijs: de Turner Prize. Nu zijn de 'mestschilderijen' per stuk meer dan vijftigduizend gulden waard.

Ofili besloot tien jaar geleden met olifantenexcrementen te gaan werken na een safari in Zimbabwe. 'Ik viel daar op de samenstelling en de vorm van de poep en de wijze waarop het in de loop van de tijd van kleur veranderde, aldus de 33-jarige kunstenaar. Hij besloot een deel op te scheppen en mee te nemen, maar was al snel door de voorraad heen. De drie olifanten van de Londense Zoo brachten uitkomst.

Niet iedereen viel op zijn kunst. Een van zijn schilderijen - een zwarte Madonna met een borst van olifantenmest op een collage van pornobladenknipsels - wekte tijdens een expositie in New York de woede op van burgemeester Rudi Guiliani die het kunstwerk als 'smerige sensatiezucht' veroordeelde en de betrokken galerie op de subsidie kortte.

Volgens Ofili zijn olifanten rustgevende dieren en dat wil hij tot uitdrukking brengen in zijn schilderijen. Daarom zal hij ook iets terug doen voor de olifanten die inmiddels hun beperkte ruimte in de dierentuin hebben verwisseld voor een vrijer bestaan in Whipsnade, het eigen safaripark van de de dierentuin in het ten noorden van Londen gelegen graafschap Bedfordshire.

Voor de Zoo is de schenking een opsteker. De afgelopen tijd heeft de dierentuin onder vuur gelegen van dierenbeschermingsorganisaties die vinden dat het opsluiten van grote zoogdieren als olifanten, neushoorns en gorilla's in kleine ruimtes uit de tijd is.

London Zoo is het daar niet mee eens. 'We denken dat dierentuinen een belangrijke functie hebben voor het instandhouden van bedreigde diersoorten. De olifanten zullen echter niet terugkeren naar Londen. Zij blijven in het park omdat daar al een olifantbul rondloopt. De opbrengst van het schilderij zal worden gebruikt voor de verbetering van het hekwerk op het park. Wij hebben Ofili beloofd hem ook in de toekomst te voorzien van olifantenpoep, zij het dat die nu uit Bedfordshire komt', zegt een woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden