Londen zet leger in tegen truckers

De derde actiedag van wegvervoerders voor accijnsverlaging op brandstof heeft woensdag vooral in België en Groot-Brittannië geleid tot enorme verkeersopstoppingen....

In België blokkeerden chauffeurs gisteravond de toegang naar de luchthaven Zaventem bij Brussel. Ook elders werden versperringen opgeworpen. In Nederland was de overlast kleiner. Deze concentreerde zich vooral in de grensstreek met België. Enkele Nederlands-Belgische grensovergangen waren gisteravond laat nog steeds geblokkeerd.

De vrachtwagenbranche heeft woensdag toestemming gegeven voor demonstratieve ritten naar Den Haag, aanstaande vrijdag. Uit het hele land zullen kolonnes van vrachtwagens met maximaal zeventig kilometer per uur richting Den Haag rijden. Vertegenwoordigers van de branche zullen daar overleggen met de regering.

De visserij beraadt zich op eigen acties. Ook het Midden- en Kleinbedrijf heeft zich gevoegd in de rij van klagers over de hoge brandstofprijzen.

In Nederland ondervond het verkeer vooral hinder tussen Maastricht en Eindhoven. Ook op wegen richting de Belgische steden Luik en Turnhout werd het verkeer geblokkeerd. Op de A 2 bij Utrecht legden taxichauffeurs het verkeer stil. Voor de veren in Breskens en Perkpolder liepen de wachttijden op tot ruim vier uur. Veel reizigers zagen in het veer een alternatieve route naar België.

Britse chauffeurs hielden hun acties vooral in Londen. Met een massale tocht naar de parlementsgebouwen maakten zij het overige verkeer onmogelijk. Brandstof is nauwelijks meer te krijgen omdat de pompen niet kunnen worden bevoorraad. Om nooddiensten zoals ambulancevervoer mogelijk te maken, is een beperkt aantal transporten uitgevoerd onder politiebegeleiding.

Op veel plaatsen in België is benzine en diesel een schaars goed geworden. En in Italië en Noorwegen eisen vervoersorganisaties ook met accijnsverlaging en dreigen met acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden