Londen zal zijn prooi in ambassade laten zitten

Zich laten ontvoeren in een diplomatieke tas? In een vermomming misschien iets? Leveren de James Bond-romans inspiratie op? Mogelijke manieren van Julian Assange om Groot-Brittannië te verlaten, tarten de verbeelding.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Het meest waarschijnlijk is echter een uitputtingsslag waarbij de grillige computerexpert het record van József Mindszenty niet zal gaan breken, de katholieke kardinaal die tijdens de Koude Oorlog vijftien jaar lang logeerde in de Amerikaanse ambassade te Boedapest.

Op het eerste gezicht zit vooral Assange zelf in een benarde situatie. Alle spannende ontsnappingsmirakels daargelaten kan de Australiër geen kant op zonder te worden gearresteerd. Dan wacht hem niet alleen uitlevering aan Zweden, maar ook vervolging in Groot-Brittannië wegens het schenden van de borgvoorwaarden en het zich niet melden voor de uitlevering.

Dit scenario is vrijwel onvermijdelijk, tenzij Assange voorgoed wil blijven in zijn niemandsland, maar dat brengt het risico met zich mee dat hij in de vergetelheid raakt, iets waar de stuntman van het vrije woord niet op zit te wachten.

De Britse overheid zit in een lastiger pakket, om precies te zijn in een Catch-22-situatie. Dat is mede door eigen toedoen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de blunder begaan door Ecuador, ietwat arrogant, te dreigen met bestorming van de ambassade. Niet mondeling, maar ook nog eens schriftelijk.

Dit bleek ideaal propagandamateriaal te zijn voor zowel Assange als voor het Latijns-Amerikaanse land. Niet Assange, die voor Vladimir Poetins staatstelevisie heeft gewerkt, en Ecuador, bepaald geen baken op het gebied van persvrijheid, maar Groot-Brittannië was opeens de internationale boeman.

Inmiddels zijn de Britten, de media voorop, de mening toegedaan dat Assange te onbetekenend is om het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer te overtreden en daarmee de goede naam te grabbel te gooien, met alle onvoorziene gevolgen van dien.

Daarom zal men overgaan op de minste van twee kwaden: het laten zitten van deze opmerkelijke asielzoeker. Dat het land hiermee het Europese arrestatiebevel niet kan nako men, zal vooral de eurosceptici een zorg zijn. Zij hebben al van het begin af aan geroepen dat deze vorm van samenwerking tot niets dan ellende zal leiden.

Vandaar dat de Britse regering nu gaan handelen op basis van het Chinese gezegde waarin gesteld wordt dat wraak niets meer is dan 'het zitten wachten bij een rivier tot het lijk van je vijand voorbij komt drijven'. Dat kan eerder zijn dan verwacht. Niemand hoeft vreemd op te kijken wanneer Assange zich aankomende zondag als een martelaar zal laten arresteren voor de deuren van de ambassade; en voor het oog van de verzamelde media.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden