Londen wil klonen van menselijk embryo toestaan

De Britse regering heeft woensdag ingestemd met een bredere medische toepassing van embryonale stamcellen. Dit 'therapeutisch gebruik' kan uiteindelijk leiden tot het klonen van embryo's....

Een embryo is in wezen een klontje stamcellen. Dat ontwikkelt zich tot een foetus wanneer de stamcellen zich specialiseren om een zenuwstelsel, hart, hersenen en de andere bestanddelen van het menselijk lichaam te vormen.

Het gebruik van deze cellen is aan strenge regels onderworpen, zowel in Nederland als in Groot-Brittannië. Alleen in uitzonderlijke gevallen, hoofdzakelijk gerelateerd aan de voortplanting (bijvoorbeeld een verhoogde kans op handicaps), mogen wetenschappers onderzoek doen aan stamcellen van embryo's die hooguit veertien dagen oud zijn.

Het Britse voorstel gaat veel verder. Weliswaar blijven er strenge regels van kracht voor het gebruik van stamcellen, maar de mogelijkheid van therapeutisch stamcelgebruik wordt uitdrukkelijk geopend. Mits het Britse parlement instemt met de notitie van de regering - de parlementariërs zullen over deze zaak stemmen naar eigen geweten, dus zonder partijdwang - kunnen Britse wetenschappers in het vervolg stamcellen gebruiken om ziekten te genezen.

Die stamcellen kweken ze in het laboratorium op tot gespecialiseerde cellen of weefsels. Vervolgens kunnen artsen die inzetten bij een groot aantal kwalen en gebreken. De verwachtingen zijn hooggespannen, bijvoorbeeld bij het gebruik van de stamcellen om zenuwbeschadigingen te repareren, de hartspier te versterken en huidweefsel te vervangen, of om ziekten als Alzheimer en Parkinson in te dammen.

Een groot voordeel is dat het mogelijk wordt de patiënt te voorzien van gekweekte 'eigen' cellen of weefsels. Daartoe wordt de kloontechniek gebruikt waarmee ook het schaap Dolly ter wereld kwam: het genetisch materiaal van een donoreicel wordt vervangen door het genetisch materiaal van de patiënt. Vervolgens wordt de cel tot deling aangezet, waarna een embryo ontstaat. De cellen van de prille kloon worden gebruikt om een kweek van stamcellen op te zetten.

Deze techniek heeft nogal wat tegenstanders, die weinig gelukkig zijn met het maken van embryo's, hoe jong ook, voor therapeutische doeleinden.

Binnenkort komt ook de Nederlandse regering met een nieuw voorstel voor het gebruik van stamcellen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden