Londen wil helft minder asielzoekers

De Britse premier Tony Blair denkt het aantal asielaanvragen in zijn land nog dit jaar te kunnen halveren. Binnen een paar maanden moet het aantal asielverzoeken al 'met 30 tot 40 procent zijn gedaald'....

Van onze correspondent

Vorig jaar hebben meer dan honderdduizend vluchtelingen asiel aangevraagd in Groot-Brittannië. Een aantal nieuwe maatregelen - zoals gecentraliseerde opvangcentra, registratieplicht en striktere grenscontroles - zal mogelijk tot een daling van het aantal asielzoekers leiden.

Blair heeft echter aangekondigd 'radicalere oplossingen' niet te schuwen. Zo heeft de Britse regering al een nota besproken, waarin wordt gesuggereerd 'asielzoekers' te deporteren naar nieuwe veilige VN-kampen aan de grens van hun vaderland.

Ook denkt Groot-Brittannië erover het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens ter discussie te stellen. Blair zei gisteren dat het 'heel moeilijk is om vluchtelingen terug te sturen als ze eenmaal in het land zijn, tenzij je kan achterhalen uit welk land ze komen en dat land ze ook weer wil terugnemen. De beste manier waarop je het probleem dus kunt oplossen, is ze niet binnen te laten.'

De vluchtelingenorganisaties hebben gisteren verschrikt gereageerd op de doelstellingen die Blair zichzelf oplegt. Zij zijn bang dat hierdoor de weinig benijdenswaardige positie van vluchtelingen in Groot-Brittannië nog verder wordt verslechterd.

De vluchtelingenorganisaties zeggen dat premier Blair 'te veel luistert naar de koppen van de boulevardbladen die de vluchtelingen over een kam scheren met terroristen'.

Minister Blunkett van Binnenlandse Zaken bood Blair gisteren meteen al een helpende hand. Hij kondigde aan dat asielaanvragen uit zeven landen (Albanië, Bulgarije, Roemenië, Servië/Montenegro, Macedonië, Moldavië en Jamaica) in het vervolg automatisch worden afgewezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden