Londen verstrekt toch visa aan Afghaanse tolken

Groot-Britannië gaat Afghaanse tolken toelaten. Voorwaarde is wel dat ze een jaar onafgebroken in gevaarlijke omstandigheden hebben gewerkt. Eerder had de Britse regering besloten om de vertalers geen onderkomen te bieden.

VAN ONZE CORRESPONDENT

LONDEN - Het Britse leger in Afghanistan heeft de afgelopen jaren gebruik gemaakt van zeshonderd plaatselijke tolken. Dit vertaalwerk brengt grote gevaren met zich mee, zeker wanneer de tolken actief zijn buiten de militaire kampementen. De Taliban beschouwen hen als handlangers van de westerse mogendheden.

Sommige vertalers en hun familieleden hebben doodsbedreigingen gekregen. Het echte gevaar zal pas komen nadat de Britse troepen het onrustige land eind volgend jaar verlaten.

Aanvankelijk zag de Britse regering weinig in het helpen van de tolken. Het verlenen van honderden visa staat immers haaks op het aangescherpte immigratiebeleid van de Conservatief-Liberale coalitie. Vicepremier Nick Clegg vindt het echter 'moreel onacceptabel' om de mensen die hun leven voor Hare Majesteit hebben geriskeerd in de kou te laten staan. Hij heeft Cameron nu van weten te overtuigen.

Om een Brits visum te krijgen, moeten tolken aantonen dat ze tussen december 2012 en december 2014 twaalf maanden of langer hebben getolkt. Het gaat alleen om gekwalificeerde tolken die in het veld hebben gewerkt. De verwachting is dat de helft van de tolken in aanmerking komt. Zij kunnen, met hun naasten, ten minste vijf jaar in het Verenigd Koninkrijk blijven. Voor hulp bij huisvesting en het vinden van werk zal worden gezorgd. Tolken die in eigen land willen blijven, krijgen het aanbod te worden opgeleid en getraind door het Afghaanse leger.

Mensenrechtenadvocaten hebben positief gereageerd op de geste, maar maken zich zorgen over de tolken die niet aan de eisen voldoen. Tegenover The Guardian zei advocate Rosa Curling dat ook tolken die in een relatief veilig omgeving hebben gewerkt, zoals in de hoofdstad Kabul, te maken hebben gehad met dreigementen van de Taliban. Ze riep het ministerie van Defensie op nog een stap verder te gaan en alle tolken asiel te verlenen.

De discussie roept herinneringen op aan die omtrent de Gurkha-veteranen, vier jaar geleden. Aanvankelijk weigerde de staat visa te verlenen aan Nepalese militairen die jarenlang onder de Britse vlag hadden gediend. Na een campagne onder leiding van de actrice Joanne Lumley, wier vader in een Gurkha-regiment had gediend, ging de toenmalige Labour-regering alsnog overstag.

Ook bij deze affaire speelde Clegg een belangrijke rol.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden