Londen trekt stekker uit 'ijdelheidsproject' Garden Bridge

Londen krijgt geen tuinbrug. Burgemeester Sadiq Khan vindt de 'Garden Bridge' te duur. Zijn voorganger Boris Johnson had zijn fiat gegeven voor het 200 miljoen pond (237 miljoen euro) kostende geesteskind van actrice Joanna Lumley. Er was een tekort van 70 miljoen pond ontstaan. De Brugstichting bleek grote moeite te hebben om geld los te peuteren bij het bedrijfsleven en Khan vindt dat overheidsgeld beter kan worden besteed.

Een tekening van de 'Garden Bridge'. Het plan is gesneuveld door financieringsproblemen.Beeld epa

De brug had een Tuin van Eden moeten worden over het woelige water van de Theems. Lumley zag hoge bomen, bloementuinen en grasvelden voor zich, waar Londenaren na een dag hard werken konden ontspannen. Ze kreeg steun van architect Thomas Heatherwick, wiens plan door Johnson werd uitverkoren. Over deze aanbestedingsprocedure brak vorig jaar een rel uit wegens de schijn van vriendjespolitiek.

IJdelheidsproject

Het was lang niet de enige controverse. De Tuinbrug zou een semi-privaat park worden, wat met zich meebracht dat de eigenaar het recht had om er zeker tien avonden per jaar een besloten evenement te organiseren. Aan de zuidoever van de Theems had een woningcorporatie bezwaar gemaakt tegen de bouwwerkzaamheden. Ondertussen liepen de kosten steeds hoger op, terwijl het aantal donateurs tegenviel.

Critici noemden het een ijdelheidsproject. De Londense binnenstad heeft al genoeg bruggen, luidde een veelgehoorde kritiek, terwijl er ten oosten van Tower Bridge geen oeververbinding is in de stad. De brug had ook een politiek probleem. Indertijd was de minister van Financiën, George Obsorne, een grote voorstander van het project, maar zijn opvolger Philip Hammond is een stuk zuiniger, zeker nu er moet worden bezuinigd.

De Brugstichting had ondanks het financieringstekort een begin met de aanleg willen maken, in de hoop dat er alsnog bedrijven of rijke particulieren zouden opduiken. Het risico was dan een half voltooide brug geweest, een soort pier. Daarop zat Khan niet te wachten. Hij zag zijn gelijk bevestigd in een kritisch rapport van een kamercommissie onder leiding van zijn partijgenoot Margaret Hodge.

Er was reeds 20 miljoen pond in het project gestopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden