Londen treitert stuntende magiër

Hij had rekening gehouden met verveling, en met honger, maar niet met de 'humor' van Londenaren. De 30-jarige Amerikaanse illusionist David Blaine moet heimwee hebben naar de tijden van Houdini....

Peter de Waard

Sinds afgelopen vrijdag verblijft hij in een glazen kooi boven de Theems, aan een grote bouwkraan. Hij hoopt het zonder eten 44 dagen vol te houden en op 19 oktober twintig kilo lichter weer op de oever te worden gezet. Maar tot nu toe oogst hij opmerkelijk weinig bijval.

De meeste Londenaren vinden de voorstelling uitermate saai. Ze proberen de boel te verlevendigen door de stuntman te treiteren. Ieder bedenkt zo zijn eigen Tantaluskwelling.

Jongeren bekogelden de kooi met eieren. De hongerige Blaine zag het struif voor zijn neus weglopen. Anderen gooiden fish & chips naar de kooi.

Golf-enthousiastelingen namen hun clubs mee naar de Tower Bridge. Ze probeerden Blaine met een rake swing de schrik op het lijf te jagen. Twee blondines toonden Blaine hun blote borsten.

De 21-jarige Shiraz Azam ontnam de magiër op eigen wijze de broodnodige slaap. Hij toog 's morgens vroeg naar de plek en gaf daar een concert op zijn Indiase bhangradrum. 'Ik zag hem thuis op televisie en wilde wat leven in de brouwerij brengen', verklaarde hij. Blaine kon geen klacht indienen - hij heeft in zijn kooi nu eenmaal geen telefoon - maar verstoorde buurtbewoners belden de politie. Die maakte een eind aan de drumsolo.

Blaine moet spijt hebben dat hij Londen als locatie voor zijn stunt heeft uitgekozen. In eigen land oogstte de Amerikaan bewondering met stunts, waarbij hij zich liet invriezen in een ijsklont en levend liet begraven.

Sommigen hebben principieel moeite met de stunt. De Noord-Ierse republikein John Nixon, die in 1980 uit protest tegen zijn behandeling 53 dagen in hongerstaking ging tijdens zijn verblijf in de gevangenis, vindt dat op deze wijze de opoffering van talrijke actievoerders belachelijk wordt gemaakt.

In zijn krappe kooi beschikt Blaine over water, een slaapmatje, een kussen, een grote voorraad luiers, een krant, een pen en lippencrème. Toen hij vrijdagnacht in zijn kooi stapte, zei hij optimistisch: 'Ik kan slechts het beste hopen, maar moet rekening houden met het slechtste.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden