Londen staat al drie dagen in brand

null Beeld Museum of London
Beeld Museum of London

Londen, 5 september 1666

Ik ben naar boven geklommen in de kerktoren van de Barkingkerk, en daar zag ik het meest troosteloze gezicht dat ik ooit heb gezien. Overal grote branden. Brandende oliekelders en zwavel en andere dingen. Ik werd bang om er lang te blijven kijken, want ik zag dat het vuur zich had verspreid zover als het oog reikte.

Vervolgens ging ik naar sir W. Penn en at daar een stuk koud vlees, mijn eerste eten sinds de resten van het zondagse maal. Hier kwam ik mr. Young en Whistler tegen en toen liep ik met hen de stad in en daar lagen Fenchurch Street, Gracious Street en Lombard Street volledig in de as.

undefined

We wandelden naar de Moorefields (onze voeten waren zowat verbrand van het lopen over gloeiende kolen en sintels), waar het zwart ziet van de mensen, en arme stakkers die hun spullen daarheen hebben gebracht en iedereen houdt zelf het zijne bij elkaar (en het is een grote zegen dat het zo'n mooi weer is dat ze dag en nacht buiten kunnen zijn), daar dronken we wat.

Vandaar naar huis via Cheapside en de markt van Newgate, allemaal afgebrand. Ik raakte op straat een stuk glas op van Mercer's kapel, dat door de hitte van de brand was gesmolten en verbogen, net perkament. Ik zag ook hoe er een arme kat uit een gat in de schoorsteen werd gehaald, met de vacht helemaal van het lijf gebrand.

Samuel Pepys (1633-1703). Ingekort fragment uit Geheim dagboek. Vertaling Robbert-Jan Henkes. Hoogland & Van Klaveren, 2009.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden