Londen ruimt massaal lammeren

In Groot-Brittannië zullen nog eens 1,5 miljoen lammeren worden geofferd: niet omdat zij in door mond- en klauwzeer besmette gebieden lopen, maar omdat zij wegens het exportverbod overtollig zijn geworden....

De Britse regering besloot gisteren deze zogenoemde 'lichte' lammeren, waarvoor in eigen land geen markt is, voor de marktprijs van de boeren over te nemen en te laten afmaken. Lord Whitty, de minister voor Plattelandszaken en Voedselaangelegenheden, zei dat het een eenmalige actie is. 'We zullen de belastingbetaler niet nog verder voor de kosten van deze landbouwramp kunnen laten opdraaien', aldus Whitty. Tot nu toe heeft de epidemie de overheid al bijna twee miljard pond (ruim zeven miljard gulden) gekost.

In Groot-Brittannië zijn door de mond- en klauwzeercrisis inmiddels al 3,6 miljoen dieren geruimd, waaronder bijna drie miljoen schapen en lammeren. Dat is eentiende van het totale Britse schapenbestand.

Maar dat aantal is onvoldoende om het overschot aan lammeren te laten verdwijnen dat door het exportverbod is ontstaan. Na Australië en Nieuw-Zeeland is Groot-Brittannië de grootste exporteur van lamsvlees ter wereld. Whitty zei dat na afloop van de mkz-crisis de schapenhouderij zal worden hervormd om vraag en aanbod beter in evenwicht te brengen.

In eigen land vindt het lamsvlees nauwelijks aftrek. Ondanks een promotiecampagne van de supermarkten en de enorme prijsdaling van Brits lamsvlees tot acht gulden per kilo halen de Britten hun neus ervoor op. Met name jongeren kopen nauwelijks dit soort vlees. Driekwart van het lamsvlees wordt gegeten door mensen van 45 jaar en ouder.

Britten eten de 'lichte' lammeren, die in Groot-Brittannië op de heuvels van de natuurgebieden in Cumbria, Devon en Wales grazen, niet. Zij vinden alleen aftrek op het Europese continent, maar die markt is voor de Britse boeren vooralsnog gesloten.

De mond- en klauwzeerepidemie gaat onverminderd door. Het aantal gevallen nadert inmiddels de tweeduizend en het einde is nog niet in zicht. Het virus zou zich hebben verspreid tot in de vrije natuur grazende schaapskuddes in Yorkshire en Wales. Niettemin is opnieuw een aantal gesloten wandelpaden weer opengesteld voor toeristen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden