Londen: rijke expats met de schrik vrij

LONDEN In de betere kringen in Londen, in het financiële hart van de hoofdstad en zelfs in musea wordt opgelucht adem gehaald: het ministerie van Financiën heeft deze week zijn plannen afgezwakt om welvarende buitenlanders extra te belasten....

Gert-Jan van Teeffelen

Niet alleen de vakbonden, maar ook de Britse middenklasse is het een doorn in het oog dat rijke en steenrijke buitenlanders nauwelijks belasting betalen. Dit is mogelijk dankzij een maas in de wet die de Labourregering tot dusver bewust niet wilde dichten.

De stelling is namelijk dat deze regeling per saldo meer voor- dan nadelen heeft. De welvarende expats en miljardairs – van deze laatste categorie telt Londen er 68 – dragen jaarlijks miljarden euro’s bij aan de economie door alle diensten die ze afnemen.

In de Londense City is naar verluidt 40 procent van de bankiers, advocaten en accountants buitenlander. Van hen maken er – de schattingen lopen nogal uiteen – 100 tot 150 duizend gebruik van de speciale fiscale status.

De druk op de politiek is echter groot om iets te doen aan deze voorkeursbehandeling. De Conservatieve oppositie opperde deze zogeheten non-doms te belasten met een jaarlijkse heffing van 34 duizend euro.

De Labourminister van Financiën, Alistair Darling, ging verder door een heffing van 40 duizend euro te eisen. Dat was niet alles: de Schot wilde – en met name hierin zat de pijn – dat buitenlanders voortaan ook hun bezittingen over de grens, inclusief die in belastingparadijzen, aan de fiscus zouden opgeven.

Die laatste clausules zijn nu geschrapt na felle protesten uit de City, die ruim baan kregen in de pers. Gevreesd werd voor een exodus. De fiscale vrijstelling is een van de redenen waarom Londen een magneet is voor buitenlands talent en kapitaal.

Ook culturele instellingen lieten zich niet onbetuigd, inclusief de directies van beroemde musea zoals Tate. Zij leunen voor een belangrijk deel op giften van rijke buitenlanders, die bovendien vaak bereid blijken een deel van hun kunstcollectie uit te lenen.

De storm lijkt nu te gaan liggen. Terwijl minister Darling zijn wonden likt, hoopt ook de City dat de imagoschade niet te groot is.

De internationale concurrentie is namelijk hevig. Waar Londen individuen lokt, geldt bijvoorbeeld Nederland als westers belastingparadijs voor hoofdkantoren. Niet voor niets koos Shell voor een Nederlandse hoofdzetel; de winstbelasting is er 25 procent.

Ook diverse Zwitserse kantons timmeren al jaren aan de weg. De Britten verlagen hun winstbelasting in april tot 28 procent, onvoldoende om het gat te dichten.

Gert-Jan van Teeffelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden