Londen overweegt luchtaanvallen op doelen Somalië

NAIROBI - Groot-Brittannië en andere Europese landen bestuderen volgens de Britse krant The Guardian


de mogelijkheid van luchtaanvallen tegen piraten en de islamitische militie Al Shabaab in Somalië.


'We weten waar hun kampen zijn en waarvandaan ze hun aanvallen lanceren', zegt een anonieme Britse functionaris in de krant. De Britten hopen ook de steun van de VS, Nederland en Frankrijk te krijgen voor eventuele luchtaanvallen.


Op het moment heeft Groot-Brittannië geen helikopters en vliegtuigen in de regio voor dergelijke aanvallen, maar volgens een functionaris kunnen ze desnoods snel in de lucht zijn.


Het doel van de luchtaanvallen zou zijn terroristische acties en kapingen te voorkomen, maar Britse functionarissen erkennen dat het geen oplossing voor de lange termijn zou opleveren.


Over dat laatste probleem buigen zich vandaag in Londen hoge vertegenwoordigers uit meer dan veertig staten. De bijeenkomst is georganiseerd door de Britse regering, 'om te helpen voor Somalië een betere toekomst te vormen.'


Sinds dictator Siad Barre in 1911 werd verdreven, heeft het land nauwelijks vrede gekend. Inmiddels is Somalië vooral bekend als een vrijplaats voor piraten, een centrum voor moslimterroristen, en een poel van ellende voor nood- en honger lijdende burgers.


Eigenlijk is het onmogelijk om van 'de natie Somalië' te spreken. Etnische Somaliërs zijn verspreid over zeker vijf landen in de Hoorn van Afrika. En het gebied dat nu als Somalië bekendstaat, is opgesplitst in semi-onafhankelijk Somaliland, autonoom Puntland en een reeks door clanleiders en krijgsheren gecontroleerde gebieden.


Toch kent Somalië een door de Verenigde Naties erkend bestuur, de zogeheten Federale Overgangsregering (TFG). Macht en gebied buiten de hoofdstad Mogadishu kent zij nauwelijks. De TFG, net als het Somalische parlement, is door de VN zelf van enorme corruptie beschuldigd. Niet vreemd, want maar liefst 96 procent van alle bilaterale hulp is achterovergedrukt.


Hopeloos dus, zo mag de conclusie luiden. Maar dat klopt niet. Somalië mag dan een klassieke 'mislukte staat' zijn, Somaliërs zelf zijn even veerkrachtige als inventieve mensen, die bijvoorbeeld ook zonder overheid in staat zijn gebleken een economie overeind te houden. En voor de internationale gemeenschap is Somalië ook te belangrijk om naar de vuilnisbelt te verwijzen.


Olie speelt ook een rol. In Puntland is een begin gemaakt met de exploratie. De verwachting is dat in het gebied een voorraad van zo'n drie à vier miljard vaten ligt. Geen mega-reserve, maar voldoende om met een nieuwe blik naar het land te kijken.


Maar de aandacht van de westerse landen richt zich toch vooral op de piraterij voor de kust van Somalië. Het is een probleem dat, zo staat in het al uitgelekte ontwerp voor de slotverklaring van de conferentie, zijn wortels 'op het land en niet op zee' heeft. Schepen van de NAVO en andere organisaties trekken nu miljarden uit om kapers te stoppen, maar zo lang hun leiders op de wal niet worden aangepakt, zal de piraterij blijven bestaan.


De westerse landen maken zich ook meer en meer zorgen over Al Shabaab, die ook buitenlandse jihadisten aantrekt. Zeker tweehonderd jonge Somalische Britten zouden de afgelopen jaren trainingskampen van Al Shabaab hebben bezocht. De vrees is dat zij na hun opleiding terugkeren om in het Westen aanslagen te plegen.


De islamitische terreurgroep heeft grote delen van Midden- en Zuid-Somalië in handen en sloot zich onlangs 'officieel' aan bij Al Qaida. Opvallend en veelzeggend is dat bij de voorbereiding van de conferentie in Londen Somaliërs zelf lange tijd niet betrokken waren. Het is een gebrek dat zich na de conferentie zeker nog zal wreken. Al tientallen jaren zijn er oplossingen voor Somalië bedacht. De Somaliërs zelf hebben daaraan tot nu toe steeds hun eigenwijze draai gegeven.


Baidoa ingenomen


Ethiopische militairen en eenheden van de Somalische overgangsregering hebben gisteren de belangrijkse stad Baidoa veroverd op de rebellen van Al Shabaab. Baidoa was het op een na belangrijkste bolwerk van de terreurbeweging, na de havenstad Kismayo. Een woordvoerder van Al Shabaab verklaarde dat zijn strijders Baidoa hadden verlaten voordat de Ethiopiërs en de regeringssoldaten arriveerden. 'Baidoa wordt een begraafplaats voor Ethiopiërs.'


Het Ethiopische leger begon dinsdag een offensief vanuit een kleine bezette strook net over de grens in het midden van Somalië. Al Shabaab trok zich overal terug zonder slag of stoot. Het Keniaanse leger trekt vanuit het westen op, eenheden van de Afrikaanse Unie en het regeringsleger vanuit Mogadishu.


De VN-Veiligheidsraad besloot gisteren het aantal militaren van de AU-vredesmacht uit te breiden van 12.000 tot bijna 18.000.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden