Londen ontstemd over Franse douane

Frankrijk moet zijn grens beter bewaken, vindt Groot- Brittannië. Maar Parijs vindt dat de Europese Unie de asielproblematiek hoger op de agenda moet zetten....

Van onze correspondent Peter de Waard

De Britten zullen de controle op illegale immigratie aan de Kanaalkust verder gaan verscherpen. Dat heeft minister David Blunkett van Binnenlandse Zaken aangekondigd, nadat honderden asielzoekers maandagnacht opnieuw de treintunnel bij Calais hadden geprobeerd te bestormen in een desperate poging het 'Britse paradijs' te bereiken.

Blunkett hoopt hiermee de Fransen het goede voorbeeld te geven. Hij eist dat ook zij hun bewaking bij de treinterminal en de veerhavens versterken. Daarnaast zou Frankrijk het door het Rode Kruis beheerde asielzoekerscentrum bij Calais moeten sluiten. De Fransen zijn echter juist van plan nog geen honderd kilometer vanaf Calais een tweede asielzoekerscentrum te openen. De Britse minister zal volgende week naar Parijs gaan om daar over de Britse wensen te praten met zijn Franse collega Daniel Vaillant.

De Britten verdenken de Fransen ervan hun asielzoekers in de richting van Groot-Brittannië te loodsen. Volgens Britse kranten en televisiestations is de Franse grens zo lek als een mandje. Asielzoekers klimmen eenvoudig over de hekken die de treinterminal van de Euroshuttle afschermen en verschuilen zich op treinen die auto's en andere goederen naar Groot-Brittannië vervoeren. Sommigen proberen zelfs lopend door de tunnel naar de overkant te komen.

De Franse ambassadeur in Londen, Daniel Bernard, zag zich gisteren genoodzaakt te reageren op de Britse aantijgingen. Bernard zei voor de BBC dat de 'Fransen hun uiterste best doen om de illegale immigratie naar Groot-Brittannië te stoppen'. Maar de douane en grenspolitie staan volgens hem machteloos, omdat de asielzoekers bereid zijn 'alle risico's te nemen' om het Kanaal over te steken. 'Ongeveer 20 tot 25 procent van onze grenspolitie bevindt zich op dit moment aan de Kanaalkust. Er is strikte controle bij alle veerhavens en de ingang van de Kanaaltunnel. Maar onze politiemensen hebben nu eenmaal niet het recht mensen te arresteren die gewoon over straat lopen.'

Bernard zei verder dat het sluiten of verplaatsen van het opvangcentrum in Calais niet de oplossing is om de stroom asielzoekers in te dammen. Hij gaf drie redenen voor het feit dat veel vluchtelingen graag naar Engeland willen in plaats van in Frankrijk te blijven. 'Eén is dat veel asielzoekers daar al familieleden of kennissen hebben, een andere reden is dat zij vaak Engels beter beheersen dan Frans en een derde reden is dat er in Groot-Brittannië geen identificatieplicht is. Als je eenmaal in Groot-Brittannië bent, is het makkelijker om daar in de maatschappij te verdwijnen.' Bernard pleitte voor harmonisatie van het asielzoekersbeleid in de hele EU.

Het Britse ministerie voor Binnenlandse Zaken is inmiddels een onderzoek begonnen naar de verschillen in de opvangregelingen tussen de EU-landen. Tijdens de EU-top die in december in Brussel zal worden gehouden, wil Groot-Brittannië de asielzoekersproblematiek hoog op de agenda hebben staan.

De Conservatieven hebben de Labourregering inmiddels beschuldigd van een 'volkomen mislukt asielzoekersbeleid'. De twee kandidaten voor het Conservatieve leiderschap proberen elkaar daarbij zelfs af te troeven in superlatieven. Kenneth Clarke sprak van 'ministeriële onkunde'. Zijn mededinger Iain Duncan Smith zei dat 'het huidige regeringsbeleid als een magneet op asielzoekers werkt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden