Londen onderzoekt klachten over doofpot pedofielen

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Theresa May heeft maandag een uitgebreid onderzoek aangekondigd naar de manier waarop Britse overheidsinstanties door de jaren heen zijn omgegaan met klachten over seksueel misbruik.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - De aankondiging volgt op geruchten dat prominente politici, van alle partijen, in de jaren zeventig en tachtig deel hebben uitgemaakt van een pedofielennetwerk. Er lopen al zeker vijf andere onderzoeken. De politie heeft reeds ex-minister Leon Brittan gehoord, een voorganger van May. Onder diens verantwoordelijkheid raakte begin jaren tachtig een dossier zoek met namen van politici die minderjarigen zouden hebben misbruikt.

Het misbruik zou zijn gebeurd in een Londens rijtjeshuis dat dienst deed als bordeel. Het 75-jarige Hogerhuislid zou in 1967 overigens zelf een 19-jarige vrouw hebben aangerand tijdens een 'blind date'. Brittan ontkent dit.

Na de katholieke kerk, de BBC, de amusementsindustrie en de gezondheidszorg is het nu het Britse parlement zelf dat negatief in het nieuws is vanwege aantijgingen van seksueel misbruik en vermeende pogingen deze kwestie in de doofpot te stoppen.

Het speuren naar decennia oude zedendelicten kwam op gang na de dood van Jimmy Savile, die gedurende een halve eeuw een spoor van seksueel misbruik naliet in onder meer tv-studio's, ziekenhuizen en gevangenissen.

Sinds die schokkende affaire bekend werd hechten de Britse autoriteiten meer waarde aan verhalen van slachtoffers van zedenmisdrijven. Dat heeft een sneeuwbaleffect op gang gebracht.

De onthullingen over misbruik van minderjarige jongens door politici begonnen met beschuldigingen jegens de in 2010 overleden Liberaal-Democraat Cyril Smith. In 1979 berichtte het blad Private Eye daar als eens over, maar dat verhaal werd toen niet opgepikt. Smith's opvolger als afgevaardigde voor Rochdale trok uiteindelijk de beerput open.

Smith was een frequent bezoeker van Elm Guest House in Zuidwest-Londen, een locatie waar politici zich zouden hebben vergrepen aan jongens uit naburige opvanghuizen. De politie heeft inmiddels een van die slachtoffers ondervraagd, een veertiger die nu een succesvolle zakenman is in de VS. In 1982 werd dit pension na een inval door de politie gesloten.

Het excentrieke kamerlid Geoffrey Dickens stelde indertijd een veertig pagina's tellend dossier over het vermeende pedofielennetwerk samen, om dit te overhandigen aan Brittan, in de verwachting dat die er iets mee zou doen. Het dossier is nu onvindbaar.

Dickens' werk is opgepakt door het socialistische kamerlid Tom Watson. In Conservatieve kring klinkt de kritiek dat Watson de zaak probeert te portretteren als een Tory-seksschandaal. Een half jaar geleden maakte de rechtse Daily Mail kabaal over de betrokkenheid van Labour-kopstukken bij een organisatie die in de jaren zeventig opkwam voor de rechten van pedofielen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden