Londen: niet gelogen over bewijzen Irak

Downing Street erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de presentatie van de bewijslast tegen Irak in februari, maar houdt vol dat een eerdere bewering dat Saddam Hussein '45 minuten na een eventuele aanval massavernietigingswapens zou kunnen inzetten' gebaseerd was op betrouwbare informatie van de inlichtingendiensten....

Van onze correspondent Peter de Waard

Alastair Campbell - Tony Blairs perschef en naaste adviseur - ontkende gisteren tijdens een hoorzitting van de Lagerhuiscommissie voor Buitenlandse Zaken dat hij in september vorig jaar persoonlijk het dossier van de inlichtingendiensten zou hebben aangedikt en herschreven. Hij noemde de beschuldigingen van de media daarover leugens en eiste zelfs 'excuses van de BBC'.

'Het is compleet en totaal onwaar dat ik op enige wijze het oordeel zou hebben aangescherpt, de informatie zou hebben overdreven of hebben gebruikt op een manier waarmee de inlichtingendiensten niet voor honderd procent zouden instemmen', aldus een geïrriteerde Campbell.

Wel gaf hij toe dat het 'fout was geweest om een twaalf jaar oud tijdschriftartikel aan een dossier toe te voegen als bewijsmateriaal'. De commissie voor Buitenlandse Zaken besloot begin deze maand een onderzoek te doen naar de redenen van de aanval op Irak, nadat grote twijfels waren gerezen over de vooraf gegeven informatie dat Saddam over massavernietigingswapens zou hebben beschikt.

Vorige week getuigden de ex-ministers Clare Short en Robin Cook al voor de commissie. Zij lieten er geen misverstand over bestaan dat er nauwelijks bewijzen waren voor massavernietigingswapens in Irak. Cook zei dat 'Blair nooit het achterste van zijn tong heeft laten zien'. Short beschuldigde Blair van 'halve waarheden, overdrijvingen en valse verzekeringen'. Zij stelde dat Blair en Bush al in de zomer van 2002 de datum voor een aanval op Irak hadden vastgesteld.

Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei dinsdag tijdens zijn verhoor dat 'het februari-dossier de regering in grote verlegenheid had gebracht, omdat een deel daarvan plagiaat was van oude tijdschriftartikelen'. Maar hij ontkende de achtergrond te weten van de eerder in september gedane beweringen over het feit dat Irak 'uranium had gekocht in Niger' - dat inmiddels gebaseerd blijkt te zijn op een vals document - en 'Saddam Hussein binnen drie kwartier massavernietigingswapens zou kunnen inzetten'. 'Ik denk dat u daarvoor Alastair Campbell beter kan raadplegen.'

Tony Blair zei vorige week in het Lagerhuis echter nog dat zijn invloedrijke perschef - vaak afgeschilderd als de op een na machtigste man van het land - niet zou verschijnen op de hoorzitting, omdat 'leden van de staf op Downing Street, evenals de premier, dat nooit doen'.

Maar deze week ging Campbell alsnog overstag om hiermee de politieke schade voor de regering-Blair te beperken. Hij toonde zich tijdens het verhoor agressief en koos de aanval door de media van leugens te beschuldigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden