Londen heeft meer doden door kou dan Finland

Het vriest er zelden, maar in Londen sterven jaarlijks 26.500 mensen als gevolg van de koude. Dat is meer dan in elke andere plaats in Europa....

Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Londen. De mensen die aan de koude overlijden, zijn vrijwel allemaal ouderen. Volgens de onderzoekers zou het aantal slachtoffers kunnen worden beperkt door bejaarden zich beter te laten beschermen tegen de winterse temperaturen. Paula Jones van de ouderenorganisatie Age Concern is geschrokken van de cijfers. Zij denkt dat de slechte huisvesting van veel ouderen in Londen een van de belangrijkste oorzakenis van het opmerkelijke grote aantal doden. 'In Groot-Brittannië is niet geïnvesteerd in goede en geïsoleerde woningen voor ouderen. Bejaarden leven juist vaak in de goedkoopste en slechtste huizen. Indien de verwarming het al doet, is het warm stoken van deze huizen door het gebrek aan isolatie voor veel armlastige ouderen onbetaalbaar.'

In de winter is de gemiddelde temperatuur in Londen 5 graden Celsius, terwijl die in Helsinki minus 5 graden is. Maar de Finnen wonen volgens het onderzoek in beter geïsoleerde woningen.

De Labour-regering erkent het probleem. Zij zegt ook daadwerkelijk iets te willen gaan doen aan betere huisvesting. Maar renovatieprojecten kunnen niet van vandaag op morgen worden gestart.

'We zijn ook van plan de bouwvoorschriften te veranderen, waardoor woningen in de toekomst energiezuiniger zullen worden', aldus een regeringswoordvoerder.

De enige concrete maatregel is een minimale verhoging van de pensioenuitkering. Volgend jaar krijgen gepensioneerden 75 pence (ongeveer een rijksdaalder) per week extra.

Ouderenorganisaties vinden dit bedrag belachelijk laag en eisen een veel grotere verhoging. De Liberaal-Democraten die deze week in Bournemouth bijeen zijn op het jaarlijkse partijcongres, hebben een verhoging van vijf pond per week voorgesteld. Hoogbejaarden zouden zelfs vijftien pond per week extra moeten krijgen.

Sommige Liberaal-Democraten willen het staatspensioen weer inkomensafhankelijk maken, wat in het verleden door premier Thatcher is afgeschaft. Politieke partijen beseffen dat bejaarden electoraal gezien steeds belangrijker worden. In Groot-Brittannië wonen 11 miljoen mensen die ouder zijn dan 65.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden