Volkskrant AvondDinsdag 8 oktober

Londen en Brussel botsen frontaal over Brexit | Millennial, probeer je werk eens als baantje te zien

Redactie
De Britse premier Boris Johnson belde de afgelopen dagen met individuele regeringsleiders over de Brexit, wat tot ergernis leidde bij de EU in Brussel.  Beeld Reuters
De Britse premier Boris Johnson belde de afgelopen dagen met individuele regeringsleiders over de Brexit, wat tot ergernis leidde bij de EU in Brussel.Beeld Reuters

Vandaag belangrijk

Londen en Brussel botsen frontaal over Brexit
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn dinsdag frontaal in aanvaring gekomen over de Brexit. In een uitzonderlijke, aan Boris Johnson persoonlijk gerichte tweet liet de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk weten dat de toekomst van Europa op het spel staat ‘en niet het winnen van een stom spel over de schuldvraag’.

Blauwe Moskee wil van oproep tot gebed oproep tot gesprek maken
Als eerste moskee in Amsterdam wil de Blauwe Moskee binnenkort elke vrijdag de oproep tot gebed via speakers van de minaretten laten galmen. Niet zozeer om de moslims in de buurt naar binnen te lokken – het moet vooral een ‘oproep tot gesprek’ zijn aan de niet-islamitische inwoners van Amsterdam-Noord.

Parijs messentrekker kon bij politie jarenlang ongestoord radicaliseren
De dodelijke steekpartij door een Franse politiemedewerker blijkt niet een uit de hand gelopen arbeidsconflict te zijn, maar een terreurdaad. Ondanks signalen van radicalisering kon de man – die toegang had tot vertrouwelijke documenten – op zijn positie blijven zitten.

Regering Ecuador verlaat hoofdstad om protesten
De Ecuadoraanse president Lenín Moreno heeft aangekondigd zijn regering tijdelijk van de hoofdstad Quito naar de kuststad Guayaquil te verplaatsen. Bezuinigingen op brandstofsubsidies hebben geleid tot massale protestacties. Vorige week riep Moreno al de noodtoestand uit.

Nobelprijs voor ontdekking dat het wemelt van de planeten
Dat onze zon niet de enige ster is waar planeten omheen draaien, weten we zeker sinds de Zwitsers Michel Mayor en Didier Queloz in 1995 de eerste ‘exoplaneet’ ontdekten. Dinsdag kregen ze voor die prestatie de helft van de Nobelprijs voor de natuurkunde.

Vanavond op tv

In Sterren op het doek schilderen drie kunstenaars een portret van Amerika-deskundige Maarten van Rossem (NPO 2, 20.25 uur). Documentairemaker Michiel van Erp volgde voor De wereld aan je voeten een groepje Utrechtse kinderen, van hun 10de verjaardag in 2010 tot hun 18de in 2018. Na acht jaar maken ze de balans op (NPO 3, 20.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Video van de dag

Hoe werkt dat: muziek in een museum? Junte Uiterwijk, beter bekend als rapper Sticks, bracht zijn nieuwste muziek niet uit op cd of Spotify, maar als tentoonstelling in museum de Fundatie in Zwolle. Een unieke manier om muziek te beleven, ondervindt V-vlogger Lisa Koetsenruijter.

Opinie

Verpleegkundigen in het ziekenhuis staat het water aan de lippen
In het ziekenhuis hangen spandoeken en wordt actie gevoerd. De zorg is net als het onderwijs in last, betogen Jesse de Metz en Peter van der Voort van het OLVG in Amsterdam.

Morgen in de krant

Eén telefoontje van Trump en de veiligheidssituatie in Noord-Syrië ziet er heel anders uit
Het onverwachte besluit van president Trump de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Noord-Syrië, plaatst zijn Europese bondgenoten niet alleen voor grote uitdagingen: het is ook de zoveelste confrontatie met hun eigen onvermogen invloed op de gebeurtenissen uit te oefenen.

Renovatie Binnenhof loopt vertraging op door te hoge stikstofuitstoot
De verbouwing van het Binnenhof loopt naar alle waarschijnlijkheid een jaar vertraging op. Eerste en Tweede Kamer verhuizen dan pas in 2021 naar hun tijdelijke onderkomens. ‘Ik overweeg de renovatie met een jaar uit te stellen’, schrijft staatssecretaris Raymond Knops aan de Tweede Kamer.

Millennial, probeer je werk eens als baantje te zien
‘Je kunt alles bereiken in je leven als je maar wilt.’ Het is een zin die de meeste millennials erin gestampt krijgen. Mooi natuurlijk, maar het brengt ook druk met zich mee. Werk móét leuk zijn en een carrière flitsend. Waarom niet gewoon genoegen nemen met een baantje?

Hier wel vuurwerk, daar niet – de Rotterdamse politie vindt het maar verwarrend
Rotterdam experimenteert dit jaar met vuurwerkzones in de hoop dat bewoners beter snappen waar wél geknald mag worden en de politie gerichter kan handhaven, want dat is verdomd lastig als de regelgeving telkens wordt aangepast.

De ‘queen of sample clearance’ vertelt hoe de industrie achter samples werkt
Geen zin om miljoenen te betalen in plagiaatzaken? Dan ben je bij Deborah Mannis-Gardner aan het juiste adres. De Volkskrant sprak haar over de kunst van clearen.

Column: ‘Ik luisterde 10 uur achter elkaar naar September Jazz’
Aaf Brandt Corstius houdt van muzak: ‘volstrekt generieke muziek, die klinkt alsof ik volstrekt generieke koffie zit te drinken in een volstrekt generieke Starbucks.’ En toen ontdekte ze September Jazz op Youtube, een tien uur durende soundtrack van Cozy Fall Jazz Cafe Music to Study, Work, Relax. Aaf raakte er verslingerd aan. Inmiddels is September Jazz verruild voor October Jazz.

null Beeld

Als het over Rusland gaat, dan gaat het bijna altijd over één Rus: Vladimir Poetin. Correspondent Tom Vennink maakt in de videoreeks Generatie Poetin kennis met ambitieuze jongeren die zijn opgegroeid onder zijn bewind. ‘Het is beter om van een afstandje naar dat gekkenhuis te kijken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden