Londen brandt zich niet aan Wilders

Van de 743 Lords en 646 Lagerhuisleden zijn maar vier parlementariërs aanwezig...

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

LONDEN Ook zonder Geert Wilders is de vertoning van de film Fitna donderdag gewoon doorgegaan in het Britse Hogerhuis, om half vijf lokale tijd. Alle 743 Lords waren hierbij uitgenodigd, evenals de 646 leden van het Lagerhuis.

Maar de belangstelling viel tegen. Onder de ongeveer 25 aanwezigen waren slechts vier parlementariërs, onder wie de twee organisatoren: barones Cox (onafhankelijk) en Lord Pearson (van de UK Independence Party, een splinter-partij die het EU-lidmaatschap wil opzeggen).

De afwezigheid van Wilders noemden zij ‘droevig en verontrustend’, ‘beschamend’ en ‘het begin van het einde van de democratie’. Ze hamerden herhaaldelijk op het punt dat Wilders nooit zou zijn tegengehouden als hij zich tegen de Bijbel zou hebben gekeerd.

Toch betoonde Pearson zich, ondanks alle kritiek op de Britse regering, zeer tevreden. ‘De regering heeft ons een geweldige dienst bewezen’, zei hij gisteravond. ‘Iedereen heeft nu van de film gehoord, zodat we erover kunnen discussiëren.’

Hij wees hierbij op zijn gehoor: pakweg tien cameraploegen, een horde fotografen, plus journalisten uit onder meer Engeland, de VS, Japan, Denemarken, Canada en vanzelfsprekend Nederland.

De beslissing van Wilders om toch af te reizen naar Londen, betekende dat de hele affaire pas gisteren – letterlijk – landde in Groot-Brittannië. Donderdag berichtten alle toonaangevende media over de zaak, tot de grote tv-journaals toe. Op internet stond Wilders onder meer bij de nieuwssites van de BBC en The Times in de topdrie van bestgelezen verhalen. Laatstgenoemde krant oordeelde vernietigend over de beslissing van minister Smith van Binnenlandse Zaken; de vrijheid van meningsuiting zou moeten prevaleren.

De kwaliteitskrant bespeurt hierbij overigens ironie in het feit dat juist een man die de Koran wil verbieden, 2009 heeft uitgeroepen tot jaar waarin de vrijheid van meningsuiting zou moeten worden verdedigd. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zei dat de film van Wilders ‘vol extreme anti-moslimhaat’ zit, ter verdediging van zijn collega.

Maar ook elders zijn de commentaren veelal afwijzend. De National Secular Society constateert dat Wilders al eerder in het land was, en toen vrijelijk geïnterviewd kon worden. Opvallend is dat kopstukken van de drie grootste partijen – Labour, de Conservatieven en de Liberaal-Democraten – zich in stilzwijgen hullen.

Niemand lijkt zich aan de kwestie te willen branden. Volgens Lord Pearson speelt mee dat het parlementaire reces is begonnen, waarin veel politici Londen ontvluchten. Maar op andere actualiteiten werd gisteren wel commentaar gegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden