Londen 2012 van minuut tot minuut - Hockeyers met monsterscore door naar de finale

  • Mannenhockeyers winnen met 9- 2 en gaan door naar de finale
  • Usain Bolt wint de 200 meter, Churandy Martina wordt vijfde
  • Beachvolleyballers slagen er niet in brons te winnen
  • Zilver voor Alinde Cornelissen bij de Grand Prix dressuur

Roderick Weusthof scoort het negende doelpunt.Beeld getty

De Nederlandse hockeyers gaan met een monsteroverwinning door naar de finale. Ze hebben het Britse team met 9-2 verslagen!

Beeld getty
Beeld getty

Usain Bolt wint met overmacht de 200 meter sprint, opnieuw voor zijn landgenoot Yohan Blake. Weiren Weir, ook van Jamaica, pakt brons. Churandy Martina loopt een verkrampte race en finisht teleurstellend als vijfde.

Usain Bolt na zijn overwinningBeeld afp

e Keniaanse atleet David Rudisha heeft met een wereldrecord het olympisch goud op de 800 meter gewonnen. Rudisha was vanaf het begin van de race ongenaakbaar en finishte in 1.40,91.

Het oude wereldrecord stond op 1.41,01. Het zilver was donderdag in Londen voor Nijel Amos uit Botswana, het brons voor de landgenoot van Rudisha, Timothy Kitum.

David Rudisha na zijn overwinningBeeld reuters

De Nederlandse hockeyers zijn begonnen aan de halve finale tegen Groot-Brittannië. Het staat 2-1 voor Nederland. Beide Nederlandse doelpunten zijn gemaakt door Roderick Weusthof.

Beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil zijn er donderdag op de Olympische Spelen niet in geslaagd een bronzen medaille te veroveren. De Letten Martins Plavins en Janis Smedis waren in drie spannende sets net te sterk: 19-21 21-19 15-11.

Schuil had in Londen zijn tweede olympische medaille kunnen veroveren. Hij maakte deel uit van de gouden volleybalploeg van Atlanta 1996.

Reinder NummerdorBeeld ap

Reinder Nummerdor en Richard Schuil pakken de eerste set bij het beachvolleybal!

De Letten Plavins en Smedins pakken de tweede set met 21-19.

Een derde set moet nu de beslissing brengen. Het team dat als eerste de 15 punten bereikt wint.

Fietscrossers Raymon van der Biezen en Twan van Gendt zijn op het toernooi BMX doorgedrongen tot de halve finales. Het Nederlandse duo kwalificeerde zich al na drie runs. Jelle van Gorkom slaagde er niet in zich bij de laatste 16 te voegen.

Van der Biezen overtuigde met drie eerste plaatsen. Van Gendt werd eerste, tweede en vierde en leidde in zijn kwartfinale na drie runs voor olympisch titelverdiger Maris Strombergs uit Letland.

90.089 %. De hoogste score. Geen goud voor Adelinde dus, maar zilver. Anky van Grunsven eindigt op de zesde plaats, Gal op de negende.

Het was voor Adelinde haar debuut op de Spelen. Vier jaar geleden was ze nog reserve van de nationale equipe. In Londen veroverde ze enkele dagen geleden met Anky van Grunsven en Edward Gal al brons in de landenwedstrijd.

De Grand Prix finale die vanmiddag plaatsvindt, is voor Anky van Grunsven en Salinero het laatste olympische kunstje. De amazone en haar paard werden tijdens hun laatste training door de NOS gevolgd.

Van Grunsven: 'Gister dacht ik, naah, ik ga er toch nog maar een keer knallen. De allerlaatste kuur samen op een wedstrijd'.

Bekijk de reportage hier

Beeld anp

Eelco Sintnicolaas heeft vanochtend zijn kansen op een medaille bij de olympische tienkamp verspeeld. De 25-jarige atleet stelde zwaar teleur op het zevende onderdeel, door de discus in zijn tweede en beste poging slechts 32,26 meter ver te werpen. Dat was zo'n 10 meter onder zijn normale niveau. De eerste worp van Sintnicolaas was ongeldig, bij de derde landde de discus na 32,06 meter.

Ingmar Vos kwam tot 42,26 meter, een afstand waarmee hij redelijk tevreden was. De Belg Hans Van Alphen zette met 48,28 meter een nieuw persoonlijk record neer, waarmee hij achter de Amerikanen Ashton Eaton en Trey Hardee kan meestrijden om brons.

Eelco Sintnicolaas werpt de discusBeeld reuters

Het is wellicht wat laat, maar er is nieuws over de Spelen van 2004 in Athene, meldt persbureau AP.

Wielrennen Tyler Hamilton zou zijn gouden medaille bij het tijdrijden wel eens kwijt kunnen raken, nu hij heeft bekend doping te hebben gebruikt. Dat meldt een bron aan AP. Vrijdag zou het IOC hierover een beslissing nemen. Het besluit hierover moet snel vallen, want na acht jaar mag de uitslag niet meer worden veranderd.

De Rus Vjatsjeslav Jekimov zou nu het goud krijgen, Bobby Julich schuift op van brons naar zilver, en Michael Rodgers krijgt alsnog brons.

Tyler HamiltonBeeld ap

Curator Paul Schepel uit Deventer volgt de olympische avonturen van Gerco Schröder en met name zijn paard London met speciale aandacht. De 10-jarige hengst die woensdag in de barrage om zilver foutloos over de hindernissen sprong, is betrokken bij een ingewikkeld faillissement dat Schepel onder handen heeft.

Gerco Schröder op zijn paard LondonBeeld getty

De Spelen verlopen uiterst succesvol voor gastland Groot-Brittannië. De Britten zijn dan ook lyrisch, schrijft Volkskrant-correspondent Patrick van IJzendoorn vanochtend:

'Vergeten is de recessie. Vergeten is de sociale onrust, vergeten is Brussel. Vergeten zijn alle schandalen in de politiek, de journalistiek en de City. Vergeten is ook die ene schamele gouden medaille (van Steve Redgrave) tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, zestien jaar geleden. Het Verenigd Koninkrijk verkeert in extase.

William Blakes hymne Jerusalem bleek terecht te zijn gekozen als openingsmuziek van deze Olympiade; de 'Bow with Burning Gold' is aangekomen. Het gastland van de Olympische Spelen heeft 22 gouden, 13 zilveren en 13 bronzen medailles, maar dat aantal kan snel oplopen. Het doel was om er de People's Games van te maken, het zijn de Golden Games geworden waar de Britse media lyrisch over berichten.'

Sir Chris Hoy met de Union JackBeeld reuters

De Nederlandse hockeymannen hebben het Britse team met een overweldigende score van 9-2 verslagen en gaan door naar de finale. De Jamaicaanse Usain Bolt heeft zich officieus gekroond als de beste sprinter ooit. Na de 100 meter schreef hij tijdens de Olympische Spelen ook de 200 meter op zijn naam. Hij won in 19,32 in een uitzinnig olympisch stadion van Londen. De gedroomde hoofdprijs bleef uit voor Churandy Martina. Hij kwam op de 200 meter, zijn geliefde afstand, niet verder dan de vijfde plaats. Adelinde Cornelissen won zilver bij dressuur, al morren sommige kenners dat ze eigenlijk het goud verdient had.

Morgen wordt het weer een spannende dag. Bij het vrouwenhockey komt titelverdediger Nederland in de olympische finale uit tegen wereldkampioen Argentinië. Het titanenduel begint in de Riverbank Arena om 21.00 uur Nederland tijd. Lisa Westerhof en Lobke Berkhout kunnen de derde en laatste zeilmedaille voor Nederland pakken.

Klaas Vermeulen moet de olympische hockeyfinale zaterdag tegen Duitsland aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder heeft waarschijnlijk zijn sleutelbeen gebroken. Dat gebeurde donderdag tijdens het duel in de halve finale tegen Groot-Brittannië (9-2). Vermeulen kwam in de 6e minuut hard in botsing met een tegenstander. Hij ondergaat later nog nader onderzoek in het ziekenhuis.

Tim Jenniskens krijgt nu de kans van zijn leven om alsnog in de olympische finale op te treden. De middenvelder van Bloemendaal zat al ruim 2 weken buiten het olympisch dorp als oproepkracht, maar mocht in Londen wel meetrainen met Oranje.

Klaas Vermeulen (midden) wordt getroost door twee teamgenoten.Beeld afp

Hockeyer Robert van der Horst noemde de historische zege van Oranje donderdagavond in Londen tegen Groot-Brittannië onbeschrijflijk. De centrale verdediger werd er zelf een beetje emotioneel van. 'We zijn echt allemaal helemaal los gegaan', sprak hij glunderend. 'We hebben laten zien hoe goed we als ploeg zijn. Ik vind deze vernedering spijtig voor de Britten, maar dat interesseert me nu even niet.'

Robert van der Horst (rechts) met teamgenoot Robert KempermanBeeld ap

Gevraagd naar zijn eerste reactie op de verpletterende zege tegen Groot-Brittannië (9-2), donderdagavond in de halve finales van het olympisch hockeytoernooi, bleef bondscoach Paul van Ass opvallend bescheiden. 'Tsja, wat zal ik zeggen?', glimlachte de baas van Oranje, die het afgelopen jaar zo vaak onder vuur lag vanwege zijn selectiebeleid. 'De jongens hebben hun werk goed gedaan.'

Usain Bolt heeft zich officieus gekroond als de beste sprinter ooit. Na de 100 meter schreef de 25-jarige Jamaicaan donderdagavond tijdens de Olympische Spelen ook de 200 meter op zijn naam. Hij won in 19,32 in een uitzinnig olympisch stadion van Londen.

Beeld reuters

Voetbalsters Verenigde Staten naar goud
De voetbalsters van de Verenigde Staten hebben donderdagavond de gouden medaille op de Olympische Spelen gewonnen. Op Wembley versloegen ze in de finale Japan, 2-1. Eerder had Canada het brons veroverd, door in Coventry te winnen van Frankrijk (1-0).

Er waren 80.000 toeschouwers op Wembley, de meeste ooit bij voetbalwedstrijd van vrouwen bij Olympische Spelen én in Engeland.

De gedroomde olympische medaille bleef opnieuw uit voor Churandy Martina. In de finale van de 200 meter eindigde de 28-jarige Nederlander als vijfde. 'Dit is de wil van God', zei Martina, die exact 20 seconden deed over zijn race. 'Ik heb mijn best gedaan. Ik kon niet harder lopen.'

Roderick Weusthof maakt zijn derde doelpunt van de avond. 9-1! De Britten maken ook een doelpunt. 9 -2

Weer een Nederlands doelpunt! 8-1!

De Nederlandse hockeyers staan ondertussen voor met 7-1!

De Nederlandse hockeyers zijn begonnen aan de tweede helft. Oranje leidt met 4-1 tegen Groot-Brittannië.

Het Nederlandse vrouwenteam heeft bij de Olympische Spelen in Londen de finale gehaald op de 4x100 meter estafette. Kadene Vassell, Dafne Schippers, Eva Lubbers en Jamile Samuel kwamen in Londen tot een tijd van 42,45 seconden en eindigden daarmee als derde in hun groep. De eerste drie landen kwalificeerden zich automatisch voor de eindstrijd van vrijdag.

De zege ging naar het team van de Verenigde Staten in een tijd van 41,64 seconden. Trinidad en Tobago werd tweede in 42,31.

De Oranjevrouwen verbeterden het Nederlands record, dat stond op 42,80.

De finale begint vrijdag om 21.40 uur Nederlandse tijd.

Over 10 minuten begint Churandy Martina aan zijn finale op de 200 meter. De Nederlander van Antilliaanse afkomst is klaar voor het duel met Usain Bolt en Yohan Blake, de Jamaicaanse sprintkanonnen.

Churandy MartinaBeeld epa

Willy Bakker zet Oranje vlak voor rust na een schitterende aanval op een meer dan comfortabele 4-1 voorsprong.

Mink van der Weerden maakt een doelpunt. De Nederlandse hockeymannen hebben nu een ruime voorsprong: 3-1.

Beeld anp
Beeld getty

Anky van Grunsven moest nog beginnen aan haar laatste kür met Salinero of haar 5-jarige dochter vroeg al of zij nu op de ruin mocht gaan zitten. 'Ik heb tegen haar gezegd dat ze moet wachten totdat we thuis zijn', zei Van Grunsven lachend, nadat ze haar derde olympisch campagne met Salinero had afgesloten op de zesde plaats.

Dochter Ava Eden kan echter duidelijk niet wachten om op het grote paard te zitten. 'Ze is nu al te voet de kür aan het lopen, zodat ze zeker weet dat ze 'm uit haar hoofd kent tegen de tijd dat ze erop mag', zei Anky. 'Nu is ze nog te klein. Maar als zij 10 jaar is, dan is Salinero inmiddels ook wel rustig.'

SalineroBeeld reuters

Eelco Sintnicolaas is donderdag op de Olympische Spelen één plaats gestegen op de tienkamp. De 25-jarige Nederlander kwam bij het negende onderdeel, het speerwerpen, tot een afstand van 58,82 meter en is nu 13e in de tussenstand.

Ingmar Vos, de andere Nederlandse deelnemer, gooide de speer 61,60 meter ver weg en steeg daardoor in het klassement van de 20e naar de 18e plek.

De Amerikaan Ashton Eaton heeft nog altijd de leiding. De tienkamp wordt donderdagavond afgesloten met de 1500 meter.

De Nederlandse olympische kampioenen kunnen op zijn minst enkele tonnen verdienen met hun gouden medaille. Hun unieke eigenschappen maken van Epke, Ranomi, Dorian en Marianne allen een sterk merk, zo stellen kenners van de reclamewereld.

Beeld anp

Anky van Grunsven komt nog één keer in actie met haar paard Salinero. Anky gunt Salinero namelijk een afscheid voor eigen publiek. 'Als je mij bent, kan dat niet anders dan op Indoor Brabant', zei ze. 'Daar moet ik met Salinero afscheid nemen.' Van Grunsven zelf gaat voorlopig nog gewoon door als amazone.

Het 18 jaar oude paard van Anky, Salinero.Beeld reuters

Bekijk hier de mooiste foto's van dag 13 van de Spelen in Londen.

Wie de Olympische Spelen van dichtbij volgt, zal het al zijn opgevallen: heel wat atleten komen in actie met een soort tape op hun lichaam. Wat is deze mysterieuze band en waarvoor dient ze eigenlijk?

De tape, genaamd 'Kinesio tape' werd in 1979 ontwikkeld door dokter Kenzo Kase. Het is ontworpen om de gewrichten en spieren te ondersteunen, zonder dat het een belemmering van prestaties veroorzaakt. Op de website van het product vinden we verder nog een bericht dat ons zegt dat de tape op een specifieke manier moet worden aangebracht.

Wetenschappelijke tests wijzen een kleine versteviging uit, maar psychologisch kan het een grote rol spelen.

Beeld reuters
De Russische zwemmer Evgeny Kusnetsov.Beeld epa

De Britse Nicola Adams heeft vandaag het eerste olympisch goud ooit bij boksen voor vrouwen gewonnen. Boksen voor vrouwen staat dit jaar voor het eerst op de olympische agenda.

Beeld getty


Sjef Janssen reageerde aanvankelijk vrij laconiek op de uitslag van de olympische dressuurfinale. 'Ach, we hebben dit al vaker meegemaakt. Dit is de zoveelste tik', zei hij. 'Je wordt er een beetje stoïcijns van.'

Veel kenners hadden Cornelissen aangewezen als winnares, in plaats van de Engelse thuisrijdster Charlotte Dujardin. Toen hem werd gevraagd hoe hij zoiets kon voorkomen, sprak hij duidelijke taal: 'De jury doodschieten', zei hij lachend. 'Maar ja, de beveiliging is veel te goed, dus dat gaat ook niet lukken.' Om daar later aan toe te voegen: 'Als Dujardin Française was geweest, dan had ze zeker niet gewonnen.'

Sjef Janssen (L)Beeld anp

Sportverslaggever van de Volkskrant Mark Misérus sprak met de jury nadat Cornelissen geen goud, maar zilver won. 'We zitten gevangen in het systeem', vertelde jurylid Wim Ernes.

Of Adelinde Cornelissen vooraf het gevoel had dat ze net zoveel kans op de overwinning had als Dujardin? 'Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je met gelijke wapens begint. Ik snap heus wel dat ze hier in Engeland graag een Engelse willen laten winnen. Maar dat mag natuurlijk niet meespelen', zei Cornelissen, die het werk van de jury niet wilde bekritiseren: 'Ik beslis niet over wie er wint. Er zitten daar zeven juryleden, die zullen echt wel iets weten.'

Foto: Fietscrosser Raymond van der Biezen (R) in actie tijdens de kwartfinale wedstrijden BMX. Van der Biezen kwalificeerde zich al na drie runs voor de halve finales.

Beeld anp

Zo zag het duiken er in 1908 uit:

Met de zilveren medaille van amazone Adelinde Cornelissen heeft de olympische equipe donderdag de doelstelling van chef de mission Maurits Hendriks bereikt. Hij had ingezet op 17 medailles. De 16 plakken van 4 jaar geleden in Peking plus 1.

Cornelissen zorgde in het officiële medailleklassement voor de 16e plak. Maar de hockeyvrouwen zijn door hun plaats in de olympische finale al zeker van goud of zilver.

Adelinde Cornelissen leverde een prachtige foutloze kür af, maar toch kreeg ze een mindere score dan de Britse thuisrijdster Charlotte Dujardin, die er niet in slaagde een vlekkeloze rit af te leveren. Terwijl veel kenners moeite hadden met de uitslag, hield Cornelissen zich op de vlakte. 'Ik neem aan dat de beoordeling goed was', sprak ze. 'Ik ben blij met zilver en superblij met Parzival.'

Anky nam ook via Twitter de gelegenheid om haar paard Salinero te bedanken: 'It was great. Thanks Salinero for all these wonderfull years!!'  Ze reed vandaag voor de laatste keer op haar 18-jarige paard.

Adelinde Cornelissen met haar zilveren medaille die ze won met haar proef bij de Grand Prix dressuur.

Beeld anp

De Belgische baanwielrenner Gijs Van Hoecke (20) is door het olympisch Comité van zijn land naar huis gestuurd. De officials namen de maatregel nadat Van Hoecke na een nachtje uit in de Londense nachtclub 'Mahiki' dronken naar buiten moest worden gedragen. Foto's verschenen op de website van verschillende Britse websites.

Van Hoecke had al aangegeven het voorval zeer te betreuren. 'Ik heb niet bijgedragen aan een positief imago voor de sport.' Hij vroeg wel begrip voor het feit dat hij zich even had laten gaan, na jaren van zeer zware training. 'De boog kan niet altijd gespannen staan.'

Heeft de Britse Charlotte Dujardin terecht gewonnen? VK-sportverslaggever Mark Misérus vraagt het zich af: 'Volgens mij is het niet allemaal in de haak. Degene die nu goud heeft gewonnen, de Britse Charlotte Dujardin, maakte overduidelijk een fout.'

Charlotte Dujardin maakt een aantal foutjes in haar kuur met hoge moeilijkheidsgraad. Ze is zelf niet euforisch, maar de Britten op de tribune laten goed van zich horen. Over een minuut weten we of Nederland nog een gouden medaille in de wacht sleept of dat het een zilveren wordt....

Charlotte Dujardin.Beeld epa

88.250 %!! Sowieso zilver dus voor Adelinde Cornelissen met Parzival, maar wordt het ook goud? Nog één combinatie te gaan, van zeker niet de minste: de Britse Charlotte Dujardin is gewaagd aan Cornelissen. Haar muziek is nogal Brits te noemen, zelfs het klokgelui van de Big Ben is te horen. Probeert ze daarmee de jury in te pakken?

Adelinde Cornelissen heeft een uitstekende kuur gereden. De jury moet nu de score bepalen. Het is muisstil in Greenwich Park, iedereen kijkt naar het scorebord.

Geen medaille voor Van Grunsven - ze staat nu op de voorlopige vierde plaats. De amazone reed tijdens de Olympische Spelen voor de laatste keer op de 18-jarige Salinero, het paard waarmee ze in 2004 en 2008 goud pakte. 'De cirkel is nu rond', sprak ze, nadat de jury haar kuur op muziek met 82 procent had beoordeeld. 'Tijdens zijn eerste Spelen in Athene kwam het succes onverwacht en erg vroeg. Vier jaar later in Hongkong was er de meeste stress, want toen móést het gebeuren. Daarna dacht ik: oh, dit wil ik niet meer. Nu was er minder druk en krijgt Salinero een supermooi afscheid.'

De hoop is nu gevestigd op Adeline Cornelissen, die zojuist aan haar kuur is begonnen.

Raymon van der Biezen heeft zijn heat in de kwartfinale gewonnen. De Nederlander verslaat in zijn serie 7 concurrenten en gaat soeverein door naar de halve finale. Jelle van Gorkum eindigt in zijn heat als zevende en is uitgeschakeld.

De Britse Laura Bechtolsheimer gaat nu aan kop met 84.339. Anky van Grunsven kan nu maximaal nog op brons hopen. De Nederlandse hoop is nu gevestigd op Adelinde Cornelissen, die als één na laatste haar kuur mag rijden.

Ondertussen is 'golden girl' Ranomi Kromowidjojo overgeschakeld naar de ontspanningsmodus en aan het genieten van het lekkere weer en haar nieuw verworven roem.

De voetbalvrouwen van Canada hebben de bronzen medaille gewonnen. In de strijd om de derde plaats versloegen ze in Coventry Frankrijk met 1-0. Het doelpunt werd gemaakt door Diana Beverly Matheson. Ze scoorde in blessuretijd. De finale gaat later vandaag tussen de Verenigde Staten en Japan.

De Duitse Helen Langehanenberg haalt een score van 84.196 en verovert de koppositie in het tussenklassement. De kans op goud is verkeken voor Van Grunsven. Voor Gal is de kans op een medaille verkeken.

Ondertussen is de kwartfinale van de BMX in volle gang. Raymon van der Biezen eindigde in de kwalificatie van gisteren verrassend als eerste, Twan van Gendt als derde. Ook Jelle van Gorkom komt in actie.

Raymon van der Biezen gisteren.Beeld ap

De Duitse Kristina van Sprehe behaalt met 81.375% een hogere score dan Gal. Van Grunsven staat nog steeds op nummer 1 in het klassement. Na de pauze volgen nog 6 combinaties, waaronder de Nederlandse favoriete Adelinde Cornelissen.

Van Grunsven krijgt een staande ovatie van het aanwezige publiek na haar kuur. Ze behaalt een uitstekende score van 82.000. Hiermee haalt ze Gal in en gaat ze op voor goud. Ook al zei Anky van Grunsven vooraf niet voor een medaille te strijden, maakt ze hiermee wel een goede kans er één in de wacht te slepen. Nog acht combinaties...

Anky van Grunsven en Salinero zijn aan de beurt - voor hun laatste officiële wedstrijd. Deze wordt gereden op de muziek van Wibi Soerjadi. De 'grande dame van de dressuur' won al drie keer achter elkaar goud op dit onderdeel maar geldt dit jaar niet als favoriet.

De Hongaarse zwemster Eva Risztov heeft de olympische titel in de 10 kilometer open water veroverd. De Amerikaanse Haley Anderson haalde het zilver. Het brons was voor de Italiaanse Martina Grimaldi.

Risztov tijdens de 10 kilometer open water.Beeld reuters

80.267 is de score, vooral dankzij de artistieke uitvoering. Dit is een goede score en de hoogste score tot dusver. Gal gaat dus op voor goud, maar het is nog afwachten wat de concurrentie doet.

Gal lijkt tevreden over zijn kuur. Hij zwaait naar het uitzinnige Nederlandse publiek. Wordt het een voorlopige gouden positie? We moeten nog even wachten op de score.

Edward Gal is met zijn kuur begonnen. Zijn paard Undercover begon wat zenuwachtig, waarschijnlijk door de hectiek op de tribunes.

We moeten er nog niet aan denken, maar de sluiting van De Spelen zit er toch echt aan te komen. Aan de andere kant; het belooft weer een muzikaal spektakel te worden.

Producent David Arnold laat vandaag in de Britse krant Daily Telegraph iets los over de sluitingsceremonie: Geruchten dat Paul McCartney en Adele gaan optreden zijn volgens hem 'angstaanjagend nauwkeurig'. Verder treden The Who, Muse en George Michael op. De ceremonie begint zondagavond om 22.00 uur Nederlandse tijd.

AdeleBeeld ap

Het was zwemster Hinkelien Schreuder - aanwezig in het stadion - ook al opgevallen; wat een hippe muziek bij die hippische sport!

David Guetta, The Black Eyed Peas, de beats schallen werkelijk door het stadion.

Straks zijn overigens de Nederlanders Adelinde Cornelissen, Anky van Grunsven en Edward Gal aan de beurt. Benieuwd welk mixtape-je zij meebrengen...

Of we Serena Williams even kunnen helpen. Ze zoekt haar zus.

Tuurlijk, bij deze.

De olympische droom van 'Blade Runner' is over. De Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius, die op twee beenprotheses loopt, kon met zijn teamgenoten op de 4x400 meter geen potten breken. Het team finishte niet vanwege een val van de tweede loper Ofentse Mogawane en werd buiten de eindrangschikking gehouden.

Het Belgische team is overigens wel door.

Beeld ap

De baan waar Churandy Martina vanavond in moet gaan lopen, ligt er goed bij volgens oud-olympisch kampioen Mark Huizinga.

Tia Hellebaut kan haar olympische titel van Peking 2008 in het hoogspringen in de finale in Londen verdedigen. De Belgische kwalificeerde zich donderdag gemakkelijk met een hoogte van 1,93 meter voor de finale. Na drie sprongen (1,85m 1,90m 1,93m) vond de atlete het welletjes.

Alleen de Oezbeekse Svetlana Radzivil sprong met 1,96 hoger. Ze had die hoogte nodig voor kwalificatie na twee mislukte sprongen op 1,93. Rusland is het best vertegenwoordigd in de hoogspringfinale met drie atletes.

Tia HellebautBeeld epa

Het is nu een rustig moment op de Spelen. In het olympisch stadion zijn de series voor de 4x400 meter estafette, er wordt gehockeyd bij de mannen om de 7de plaats (Pakistan - Zuid-Korea), en er is Taekwondo.

De zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben de laatste dag van de olympische vlootraces in de 470-klasse 'achter zich' gelaten. Met de 20e en zesde plaats verspeelden ze woensdag de kansen op zilver en goud. De tweevoudige wereldkampioenen richten zich nu volledig op de medalrace die morgen voor de kust van Weymouth wordt gevaren.

Met twee gouden medailles in het kanoën heeft Duitsland goede zaken gedaan. Hongarije pakte een keer goud en twee keer zilver.

In de C2-klasse over 1000 meter pakten Peter Kretschmer en Kurt Kusela het eerste goud van de dag. Ze bleven Wit-Rusland en Rusland in de finale voor. In de kajak-dubbel over 500 meter waren Franziska Weber en Tina Dietze de besten, gevolgd door de Hongaarse en Poolse vrouwen.

In de K1 over 500 meter bij de vrouwen was het de Hongaarse Danuta Kozak die het goud greep, voor Oekraïne en Zuid-Afrika. De Australische mannen waren het beste in de K4 over 1000 meter. Ze lieten Hongarije en Polen op de plekken twee en drie achter zich.

Bij de turnoefening van Epke Zonderland viel alles samen: niet alleen sportief was dit het hoogtepunt van de gehele Spelen (vanuit Nederlands oogpunt althans), ook het commentaar van Hans van Zetten was onovertroffen.

Marc van Ostendorp van Onze Taal heeft er een blog aan gewijd. Wat hem opvalt: de heldere structuur van het commentaar, en de lijnen uit het leven van Zonderland die commentator weet te verwerken.

Van Ostendorp besluit: 'Helemaal aan het eind, als het aan iedereen duidelijk is waar Zonderland geëindigd is – op het podium van de Olympische Spelen in Londen, reveleert Van Zetten nog waar de turner eigenlijk vandaan kwam – uit Lemmer. De turner heeft niet alleen allerlei salto's en gaylords gemaakt, niet alleen maar rondjes gedrukt, maar hij is ook omhoog geklommen, zoals iedereen ook voor hem is gaan staan.

Het zijn die bewegingen omhoog in het leven die Van Zettens commentaar een klein kunstwerkje maken.'

Lees hier het volledige blog.

'

Bij voorbaat het hoogtepunt van vandaag is de finale op de 200 meter. De Nederlandse atleet Churandy Martina loopt in baan 5. De geboren Antilliaan verzekerde zich woensdagavond door winst van zijn halve finale (in 20,17 seconden) van een 'gunstige' plek in het midden van het deelnemersveld van acht sprinters. Martina, Europees kampioen 200 meter, staat tussen de Jamaicaan Yohan Blake (baan 4) en de Amerikaan Wallace Spearmon (baan 6) in. De binnenbaan wordt leeg gelaten. Titelverdediger Usain Bolt uit Jamaica (20,18) start in baan 7.

Het is zo'n internet-hype die een hoge vlucht kan nemen. Belangrijke sportmomenten nabouwen in lego. Het duo Dennis & Tren filmde en maakte de oefening van Epke Zonderland na, en zette er het commentaar van Hans van Zetten onder. Schitterend gedaan.

Ingmar Vos is alweer bezig met zijn zevende tienkamp-onderdeel: het discuswerpen. In zijn eerste poging wierp hij de discus 42,26 meter ver.

En de eerste gouden medaille van vandaag is een feit. In de C2-klasse, (met z'n tweeën in een kano) winnen de Duitsers. Wit-Rusland wint zilver, Rusland brons.

Eelco Sintnicolaas loopt een degelijke hordenrace, en staat na 6 van de 10 onderdelen op de 11de plaats. Ingmar Vos staat 19de.

Eelco Sintnicolaas tijdens het hoogspringenBeeld afp

En nog een tweet dan maar, maar met schitterende foto. De huldiging gisteren van Dorian van Rijsselberghe in het Holland House in Londen.

Pieter van den Hoogenband is ook alweer wakker en begint de dag - zoals altijd - met een #liedvanpiet. Op verzoek van Epke Zonderland en Jacco Verhaeren is het vandaag Metallica.

De tienkampers zijn alweer op de baan. Hun loodzware programma vervolgt vanochtend met de 110 meter horden. Ingmar Vos, 21ste na de eerste dag, start de dag met een tijd van 14,61, iets achter zijn persoonlijk record. In het tweede deel van de race begon het wat te haperen.

Ingmar VosBeeld reuters

Ook het officiële twitteraccount van de Spelen heet ons welkom vandaag:

Weer medaillekansen vandaag:

Vier jaar na zijn diskwalificatie krijgt atleet Churandy Martina donderdag opnieuw een kans op olympisch succes op de 200 meter sprint. In Peking, waar hij nog uitkwam voor de Antillen, finishte Martina als tweede maar was hij met zijn voet buiten de baan gekomen. De finale, met fenomeen Usain Bolt als grote favoriet, begint om 21.55 uur Nederlandse tijd.

Op Greenwich Park is dressuur-amazone Adelinde Cornelissen met Parzival een kanshebber voor goud. De individuele titelstrijd wordt beslist tijdens de kür op muziek.

Voor de hockeyers is Groot-Brittannië de laatste hindernis voor een plaats in de finale. Het duel begint om 21.00 uur (Ned. tijd). Een uur daarvoor strijden de beachvolleyballers Reinder Nummerdor en Richard Schuil om het brons. De Letten Martins Plavins en Janis Smedins zijn de tegenstanders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden