Lokpubers

Rechercheurs voelen zich tandeloos in de strijd tegen grooming. Maar die klacht is wat voorbarig.


Behalve tevredenheid over de arrestatie van pedoseksueel Frank R., klinkt bij de politie frustratie door. Frustratie omdat R. misschien al veel eerder had kunnen worden gepakt. Frustratie omdat in de strijd tegen grooming steeds blijkt dat digitale kinderlokkers zo ongrijpbaar zijn: slachtoffers houden zich stil en weigeren te getuigen. En als agenten zelf actief op onderzoek uit gaan op internet, stuiten zij op wettelijke belemmeringen. Daardoor worden mensen als Frank R. vaak pas opgepakt als het misbruik al heeft plaatsgevonden, zo luidt de klacht.


Een groot deel van die frustratie richt zich op het gerechtshof in Den Haag dat eerder dit jaar ingreep toen politie en justitie eindelijk een goede opsporingsmethode gevonden dachten te hebben: de lokpuber. Een rechercheur deed zich op een chatsite voor als 13-jarige en kreeg contact met een man die hem probeerde over te halen tot seksuele handelingen. De rechters spraken de man vrij omdat hij niet werkelijk een minderjarige had benaderd. Hij was misschien wel in die veronderstelling, maar dat telt strafrechtelijk niet. In reactie daarop hoopt de politie op wetgeving die de inzet van lokpubers wél mogelijk maakt. Een deel van de Tweede Kamer toont zich daar ontvankelijk voor.


En daar lopen deze Kamerleden te hard van stapel. De rechters verboden de lokpuber als zodanig namelijk niet. Ze waarschuwden slechts dat er zeer zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Mensen op wie geen concrete verdenking rust tot seksueel contact verleiden, mondt al snel uit in uitlokking. En daar geldt het aloude principe dat justitie misdaad dient te bestrijden en die niet zelf mag creëren. Simpeler: iemand mag niet op een idee worden gebracht waar hij anders niet op was gekomen.


Over het inzetten van lokpubers voor preventieve doeleinden - om kwaadwillenden te ontdekken, hun gangen te volgen en toe te slaan als zij uit zichzelf over de schreef gaan - is helemaal geen belemmerende uitspraak gedaan. Lokpubers mogen best, mits zij niet uitlokken.


Grooming is bovendien pas strafbaar sinds 2010. Het is te hopen dat, mede door de lokpubers, veel kindermisbruikers op tijd gepakt kunnen worden. Maar het is te vroeg om te concluderen dat justitie nu alweer extra vergaande bevoegdheden nodig heeft om effectief te kunnen zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden