Nieuws
Loket voor scholing gaat weer open, kabinet scherpt de eisen aan
Het loket waar burgers duizend euro subsidie kunnen aanvragen voor scholing, gaat weer open. Eind deze maand kan iedereen tot AOW-leeftijd weer geld aanvragen om een cursus te volgen om de kans op werk te verbeteren. De controle op de cursussen wordt wel aangescherpt.
Dit kondigt minister Van Gennip (CDA) van Sociale Zaken aan in een brief aan de Tweede Kamer. De eerste weken van dit jaar kon geen scholingsbudget worden aangevraagd omdat er te lichtzinnige cursussen werden gefinancierd.
Het gaat om het zogenoemde jaarlijkse STAP-budget van duizend euro per burger. Het budget kon vorig jaar voor het eerst worden aangevraagd. Het is beschikbaar voor iedereen tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd. Het moet burgers stimuleren zich te blijven ontwikkelen en bij te scholen, maar nodigde uit tot creatief gebruik. Sommige aanbieders van bijscholing lokten cursisten met cadeaus en snoepreisjes, of ‘gratis’ opleidingen. Ook waren er ‘opleidingen’ waar het niet ging om het aanleren van vaardigheden door cursisten, maar waar de winst van de opleider voorop stond.
Sterk hobbymatig karakter
Van Gennip noemde daarbij eerder ‘dropshipping’ – handelen op internet - of handelen in cryptocurrency. ‘Ook worden cursussen aangeboden met een sterk hobbymatig karakter’, schreef Van Gennip eerder aan de Kamer, ‘En ten slotte komt het voor dat niet subsidiabele activiteiten worden opgevoerd, zoals loopbaanscans, coaching en scholing inclusief verblijf in een buitenlandse accommodatie.’
Van Gennip introduceert daarom nu nieuwe eisen voor de opleidingen. Een opleider mag voortaan jaarlijks maximaal 300 budgetten per scholing incasseren. Dat komt neer op een omzet van 300 duizend euro per cursus. Als een opleider misbruik maakt van de STAP-subsidie, kan die voortaan worden uitgesloten van de regeling. Voorts mogen opleiders volgens de nieuwe regels geen klanten meer lokken met reisjes, cadeaus of ‘gratis’ cursus of ‘gratis’ opleiding.
De definitie van ‘lesmateriaal’ wordt ook aangescherpt. Alleen literatuur en veiligheidsmateriaal kunnen met het STAP-budget worden betaald. De toegekende subsidies worden per cursus openbaar. De scholingsdefinitie wordt aangescherpt. Voortaan komt alleen scholing met een vooraf vastgesteld programma, waaraan een docent is verbonden en waarbij de opgedane kennis of vaardigheden worden getoetst, voor een STAP-budget in aanmerking. Lezingen vallen bijvoorbeeld niet onder deze definitie.
200 miljoen euro
Vorig jaar is in drie aanvraagrondes tot november aan zo’n 214 duizend mensen een budget toegekend. Daarmee was volgens het ministerie in totaal 160 miljoen euro gemoeid. Het ging om 1.169 verschillende opleiders met 17.190 verschillende cursussen, schreef Van Gennip eerder aan de Kamer. Dit jaar is 200 miljoen euro beschikbaar plus 125 miljoen specifiek voor laagopgeleiden met maximaal mbo-4.
Het STAP-budget verving vorig jaar de belastingaftrek voor scholingskosten. Van die belastingaftrek profiteerden vooral hogere inkomens. De scholingskosten moesten eerst worden voorgeschoten en er werd gerekend met een eigen bijdrage. Mensen met een laag inkomen konden de kosten soms niet aftrekken, omdat de betaalde inkomstenbelasting niet hoog genoeg bleek om voor zo’n aftrekpost in aanmerking te komen.
Opleiders moeten hun cursus registreren bij het UWV voordat cursisten de opleiding kunnen volgen met de STAP-subsidie. Er wordt nu nog onderzoek gedaan naar 3.500 opleidingen bij tweehonderd opleiders. Dat onderzoek wordt volgens Van Gennip binnenkort afgerond.