Lokalen Bedum doen niet meer mee

Gemeentebelangen Bedum keert de politiek de rug toe. De grootste partij van het dorp voelt zich buitenspel gezet door de gevestigde orde.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANA VAN ES

BEDUM - In het dorpshuis van Bedum legt een tanige man met een bril zijn papier op de spreektafel. Hij heet Martin Broekmans, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Bedum, de lokale partij alhier, en dit is zijn verklaring. De politieke verhoudingen in het dorp zijn 'ernstig verziekt.' En dus keert Gemeentebelangen, hier de grootste partij, de gemeentepolitiek de rug toe.

Gemeentebelangen, de nummer één van Bedum, goed voor bijna 30 procent van de stemmen, zal niet meer aanschuiven in de raadszaal. In de gemeenteraad zullen haar vier zetels voortaan leeg blijven.

Het protest van de lokalen in Bedum staat voor iets groters. Lokale partijen, de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, voelen zich overal in Nederland buitenspel gezet bij de coalitieonderhandelingen. Of het nu in Almere, Velsen of De Bilt is: gevestigde politieke partijen als D66, PvdA en VVD smeden samen het nieuwe gemeentebestuur, vaak zonder de lokalen aan tafel.

In Bedum, klaagt Gemeentebelangen, is de macht van de oude politiek verstikkend. De coalitiepartijen - hier CDA, PvdA en Christenunie - houden elkaar vast in een 'beklemmende wurggreep'. Bij de coalitiebesprekingen zou Gemeentebelangen zijn genegeerd, dus stappen ze op.

Een onverstandig besluit, vinden de burgers in de zaal. 'Je verliest al je invloed', zegt Jan Mooij. Vier jaar geleden stemde hij voor het eerst op de lokale nieuwkomer. Gemeentebelangen Bedum leek anders: een nieuw geluid in de ingeslapen dorpspolitiek. 'Ze vroegen eindelijk eens: wat wilt u nou?' Jarenlang was de politiek hier saai. In dorpen als Bedum, Zuidwolde en Onderdendam was nooit plaats voor politiek avonturieren, tot de lokale partij kwam.

Thie Katerberg, penningmeester van de partij, zet in het dorpshuis de beamer aan. Hij heeft beelden met onomstotelijk bewijs: het ligt allemaal aan de burgemeester, Henk Bakker (CDA). Die zou zich schuldig maken aan 'non-verbale intimidatie' van raadsleden van Gemeentebelangen. Maar de beamer weigert dienst.

'Het beoordelen van mijn gelaatsuitdrukking laat ik aan anderen over', zegt burgemeester Bakker. Maar hij is de eerste om toe te geven: sinds Gemeentebelangen hier in 2010 de grootste partij werd, is het in zijn gemeentehuis niet meer gezellig. 'Hun aanwezigheid drukte een stempel op de vergadering. Degenen die de bal kaatsen, kunnen hem terug verwachten.'

En ja, zo sloop er wat intimidatie in zijn anders zo beleefde raad. Niet van zijn kant natuurlijk. 'Gemeentebelangen stelde intimiderende vragen aan andere partijen en het college.' Vragen die 'niet feitelijk' waren, merkt hij op. In een satire op haar website vergelijkt Gemeentebelangen het gemeentebestuur met 'NSB'ers en landverraders'.

'En nu weer aan het werk', roept een inwoner in het dorpshuis. Maar bij sluiting van de krant houden de lokale politici achter de spreektafel voet bij stuk. Ze zijn te schandalig behandeld om terug te keren. 'Wij begrijpen dat we u als kiezer in de steek laten', zegt raadslid Arpi Karapetian (24). 'Maar voor ons is er geen andere keuze meer.'

undefined

Plaatselijke partijen in regio Utrecht samen tegen buitensluiting

In de regio Utrecht is een netwerk van boze buitengesloten lokale partijen aan het ontstaan. Beter de Bilt, Lokale Democraten IJsselstein en Inwonerspartij Toekomst Houten willen samen optrekken in hun strijd tegen de gevestigde politieke partijen die hen hebben gepasseerd bij de coalitievorming. Zij willen ook ProVeenendaal betrekken in hun netwerk, dat zich even-eens op onterechte gronden voelt uitgesloten van bestuur.

Beter de Bilt ging bij de verkiezingen van 0 naar 4 (van de 27) zetels. 'Ondanks onze grote winst heeft grootste partij D66 niet serieus met ons gesproken over de vraag wat wij konden betekenen in een coalitie', zegt fractievoorzitter Ebbe Rost van Tonningen van Beter de Bilt. Afgelopen donderdag organiseerde hij een protestbijeenkomst met boze kiezers. Hierop waren ook nieuwsgierige vertegenwoordigers van andere lokale partijen uit de regio afgekomen. 'Wij zijn lotgenoten', zegt Rost van Tonningen. 'We kunnen samen optrekken.' Hij kondigt aan tijdens de raadsvergadering op 24 april in zijn gemeente opnieuw protest aan te tekenen

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden