Lokale spijbelopvang houdt hele subsidie

Staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs geeft de 22 gemeenten met spijbelopvangprojecten een beetje adempauze. Als de opvang van spijbelende leerlingen de komende twee jaar in gevaar komt, blijft Den Haag de projecten zolang volledig subsidiëren....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Dat zei Netelenbos tijdens een overleg met de Tweede Kamer over de opvang van spijbelaars. Tot nu toe gaf het ministerie van Onderwijs geld per opvangproject. Dat gaat de komende twee jaar veranderen. Al het geld van de projecten, bijna acht miljoen gulden, moet voortaan worden verdeeld over 45 regio's in Nederland: de zogenoemde 'onderwijsvoorrangsgebieden'. Dat zijn regionale samenwerkingsverbanden van gemeenten, scholen en de jeugdhulpverlening.

Omdat er meer regio's zijn dan spijbelopvangprojecten, krijgen de bestaande projecten nog maar de helft van het geld. Volgens de bedenker van het plan, minister Ritzen, is het eerlijker als het geld over het hele land wordt verdeeld. Er kunnen dan nieuwe projecten bij komen in gebieden waar een tekort is aan opvang, zoals Rotterdam.

De bestaande spijbelopvangprojecten draaien sinds 1987 en met tamelijk veel succes. Per jaar vangen ze samen duizend spijbelende kinderen op. In driekwart van de gevallen lukt het de kinderen terug naar een gewone school te krijgen.

Toch lijkt het de staatssecretaris en de Tweede Kamer beter de kinderen ook op andere manieren op te vangen. Scholen moeten beter hun best doen om hun leerlingen op school te houden. Als ze samenwerken met de jeugdhulp kunnen ze leerlingen beter begeleiden.

Nu zijn dat allemaal aparte hokjes. Een spijbelende leerling kan achtereenvolgens te maken krijgen met een leerplichtambtenaar, een maatschappelijk werker, iemand van justitie en de begeleiders van het spijbelopvangproject. Daar klagen de kinderen over. Ze zouden liever één persoon hebben waar ze een band mee kunnen opbouwen zodat ze hun verhaal niet zes keer opnieuw hoeven te vertellen.

Netelenbos wil de subsidies in drie stappen terugdraaien. De vijftig medewerkers die door de gehalveerde subsidie hun baan verliezen, kunnen dan rustig een andere baan zoeken. D66, CDA en Groen Links zouden liever zien dat de verandering in één keer wordt volbracht en bovendien pas over twee jaar. Ze zijn bang dat de kwaliteit van de opvang lijdt onder de langzame uitkleding van de projecten.

Netelenbos zet haar plan door maar is bereid water in de wijn te doen. Als de spijbelende jongeren tussen de wal en het schip vallen door de situatie, is ze bereid de subsidie door te blijven betalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden