Lokale SP-politici deden sociale woning jarenlang in onderhuur

Twee leden van de SP-fractie in het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel hebben jaren lang hun sociale huurwoning illegaal onderverhuurd. Een van de actiepunten van de lokale SP is juist het tegengaan van illegale huurcontracten....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Fractievoorzitter Gerrit Herders van de Socialistische Partij ontkent met klem dat hij ooit de sociale huurwoning van zijn vriendin, SP-lijsttrekker en fractiegenote Anja Veenstra, heeft onderverhuurd. Voormalige studenten verklaren echter dat zij van 1993 tot en met 1997 de woning van Veenstra hebben gehuurd in de Rivierenbuurt.

De studenten hebben het contract, dat zij elk halfjaar moesten vernieuwen, bewaard. Van verhuurderszijde is het contract getekend door ‘G. Herders’. Herders beweert stellig dat hij niets met de illegale verhuur heeft te maken. Veenstra is onbereikbaar.

De studenten herkenden Herders maandag van een foto in de Volkskrant. In een reportage stond hoe de vier man sterke SP-fractie in Zuideramstel ambtenaren bestookt om voor fractielid Veenstra een zolderverdieping te regelen.

Een van de studenten: ‘Hij was de man die elke maand bij ons de huur kwam ophalen.’

De studenten betaalden vanaf 1 september 1993 tot 1 juni 1997 elke maand 1660 gulden voor het appartement aan de Roerstraat.

Veenstra zelf betaalde op dat moment 961,24 gulden huur per maand, wat na een interventie van de huurcommissie in 1997 werd verlaagd tot 728 gulden.

Het appartement in de Rivierenbuurt is sinds 1993 eigendom van Van Mourik’s Huizen Maatschappij in Woerden. Dat bedrijf wordt op de website van de SP ‘een speculant zonder geweten’ genoemd.

Het is directeur Van der Wel onbekend dat de sociale huurwoning jarenlang werd onderverhuurd, hetgeen verboden is en sinds kort in Amsterdam streng wordt bestraft. Van der Wel noemt het opmerkelijk dat zijn bedrijf al jarenlang overhoop ligt met het duo Herders/Veenstra, dat ook als gekozen volksvertegenwoordiging – het tweetal werd in maart in de deelraad gekozen – doorgaat met de guerrilla tegen de eigenaar van de woning.

Herders en Veenstra verzetten zich tegen de splitsing van de appartementen. Hun verzet is niet altijd even principieel. Op 22 november 2000 toonde Veenstra zich schriftelijk bereid haar verzet te staken als Van Mourik haar gratis een te isoleren zolderkamer zou geven plus 100 duizend gulden.

Thans zijn vier woonblokken door Van Mourik gesplitst en gerenoveerd. De woning van Veenstra niet. Van der Wel: ‘Herders weigert onze aannemers binnen te laten.’

Het aanbod aan Veenstra om tijdens de renovatie tijdelijk haar intrek te nemen in het boven haar gelegen appartement is volgens Van der Wel nog steeds niet geaccepteerd. Hij trekt het aanbod nu in, ‘te meer omdat Herders 4000 euro extra van ons wil hebben, ondanks al onze tegemoetkomingen’.

De SP-fractie eist niettemin onverkort van stadsdeel Zuideramstel dat de zolderverdieping Veenstra alvast ter beschikking wordt gesteld.

Tevens heeft de SP een diepgaand onderzoek aangekondigd naar ‘eventuele onaanvaardbare connecties tussen diverse stadsdeeldiensten en huizenhandelaar Van Mourik’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden