Lokale partijen handhaven zich

RIJSWIJK (ANP) - Woensdag, de dag na de gemeenteraadsverkiezingen, likten sommige lokale politici hun wonden en speculeerden anderen al weer over de nieuw te vormen colleges. Lokale partijen blijken zich tussen het landelijke geweld goed te hebben gehandhaafd.

Naast de duidelijke winst voor PvdA en SP waren de winsten en verliezen erg verdeeld over de andere partijen. ,,Daaraan zie je dat lokale onderwerpen een duidelijke rol hebben gespeeld'', aldus politicoloog en onderzoeker P. Castenmiller.

Uit een enquête van het televisieprogramma TweeVandaag onder 12.000 mensen blijkt dat een op de vijf stemmers een stem uitgebracht tegen het kabinet-Balkenende.

Deskundigen menen dat ook de stem van allochtonen steeds meer van belang wordt. Zij kozen massaal voor de PvdA en droegen ook bij aan de stijgende opkomst, die uitkwam op 58 procent.

Lokale uitslagen

Vooral in Rotterdam maakten de allochtone stemmers het verschil in de strijd die ging tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA. Verliezer Marco Pastors van Leefbaar Rotterdam acht samengaan in een college met winnaar PvdA uitgesloten. ,,Ze hebben ons de afgelopen vier jaar zo zwart lopen maken, dat ik niet met deze PvdA om de tafel wil.''

De Rotterdamse hoogleraar M. van Schendelen, die vier jaar geleden als formateur aan de wieg stond van het college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD, denkt dat het zo'n vaart niet loopt. Hij verwacht dat beide partijen over drie weken toch om de tafel zitten voor oriënterende gesprekken. De PvdA noemde dit koffiedikkijkerij, maar wil wel snel aan de slag.

Voor college-onderhandelingen bestaan overigens vrijwel geen regels. ,,Die maken de partijen zelf'', aldus A. Konijnenberg van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vrijwel altijd is het de grootste partij die de onderhandelingen initieert. Dat wil niet zeggen dat die partij ook in het college terechtkomt.

Colleges

De PvdA in Den Haag, met vijftien zetels de grote winnaar in de hofstad, wil in elke geval niet met én het CDA én de VVD gaan besturen. ,,We hebben van tevoren al gezegd dat we een andere collegesamenstelling willen'', zei PvdA-fractievoorzitter H. Kool. De VVD en het CDA zitten in Den Haag traditioneel aan elkaar vast.

In Utrecht stapte lijsttrekker Walther Lenting van Leefbaar Utrecht op wegens het enorme verlies van zijn partij bij de raadsverkiezingen. De stadspartij kelderde van veertien naar drie zetels.

Extreemrechts behaalde in het land welgeteld één zetel. In de raad van Ridderkerk is Nieuw Rechts de komende vier jaar vertegenwoordigd.

Bij de SP was het niet alleen maar hosanna. In de bakermat Oss bleef de partij weliswaar de grootste, maar gingen vier van de vijftien zetels verloren. Volgens de Osse SP-lijsttrekker J. Iding heeft de partij zich verslikt in de regionale strijd om een ziekenhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden