Lokale fracties ChristenUnie, CDA en D66 zijn motoren achter pleidooi voor verruiming kinderpardon

De lokale fracties van ChristenUnie, CDA en D66 zijn de motoren achter een pleidooi voor een verruiming van het kinderpardon. In 25 gemeenten, waaronder Groningen, Nijmegen, Wageningen en Arnhem werd een motie aangenomen om de groep van zo'n 400 kinderen, die al langer dan vijf jaar in Nederland, is een verblijfsvergunning te geven. De landelijke afdelingen van die partijen zijn tegen uitbreiding van het kinderpardon.

Beeld anp

De ChristenUnie was in bijna de helft van de gemeenten betrokken bij het indienen van zo'n motie, gevolgd door D66 en CDA. Soms werkten de partijen ook samen. Ook de VVD-fractie was lokaal zes keer voor de verruiming van het kinderpardon.

D66 en de ChristenUnie pleitten in hun verkiezingsprogramma nog voor een verruiming, maar haalden in de onderhandelingen over het regeerakkoord met het CDA en de VVD bakzeil.

De vier regeringspartijen willen strikt vasthouden aan de regel dat asielzoekers moeten meewerken aan hun terugkeer naar het land van herkomst. Als zij dat niet doen 'wordt hen opvang en ondersteuning ontzegd', zo valt te lezen in het regeerakkoord. In de praktijk blijkt dat veel asielverzoeken worden afgewezen omdat het gezin niet heeft meegewerkt aan de vertrekplicht.

De lokale partijen sluiten zich met de moties aan bij het progressieve platform DeGoedeZaak, dat een petitie voor het kinderpardon heeft gelanceerd die al meer dan 76.000 keer is ondertekend. 'Wij vinden het hoopgevend dat de fracties tegen de lijn van hun landelijke partij in aangeven dat ze dit belangrijk vinden. De petitie liet zien dat een heleboel burgers niet willen opgeven', zegt Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak.

'Deze kinderen hebben niets te zoeken in het land waarnaar ze terug moeten.'

De petitie richt zich op kinderen die voldoen aan het zogeheten beschikbaarheidscriterium en dus niet zijn ondergedoken in de illegaliteit. Hun ouders kunnen wel in beroep zijn gegaan tegen de uitzetting. Van den Bergh: 'Deze kinderen zijn al thuis. Ze hebben niets meer te zoeken in het land waarnaar ze terug moeten.'

Van den Bergh is ervan overtuigd dat het initiatief kans van slagen heeft. 'Het kinderpardon was tot de laatste dag van de formatie spannend. De ChristenUnie vond het moeilijk te slikken dat er niets werd geregeld voor die kinderen.' Volgens hem staat het uitblijven van een oplossing voor deze kinderen in de top-3 van meest impopulaire maatregelen van het regeerakkoord. 'De bevolking vindt dat de politiek een fout heeft gemaakt en het kabinet dit besluit moet heroverwegen. Met name de achterban van het CDA en de ChristenUnie zegt: hey, jullie zijn iets vergeten. Ook de kerken springen massaal in de bres voor deze kinderen. Dat stemt ons hoopvol.'

DeGoedeZaak wil dat burgers hun burgemeester en gemeenteraad rechtstreeks aanspreken met een oproep voor het verruiming van het kinderpardon. 'We hopen dat de G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) dan ook meegaan. De spreiding over Nederland moet nog groter worden.' De petitie wordt na de gemeenteraadsverkiezingen overhandigd aan het kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden