Nieuwsmotorclubs

Lokale Bandidos-chapters niet verboden door Hoge Raad

Hoewel de Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland is verboden, geldt dat verbod niet voor de lokale, Nederlandse chapters. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald. Volgens de Raad zijn die chapters zelfstandige, informele verenigingen waartoe het verbod van BMC Holland zich niet uitstrekt.

Wil Thijssen
Leden van de motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank in Maastricht. Beeld anp
Leden van de motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank in Maastricht.Beeld anp

Dat is opmerkelijk; hiermee oordeelt de Hoge Raad lijnrecht tegen het advies van de advocaat-generaal, die stelt dat het verbod zich wel tot de chapters uitstrekt, omdat die onder BMC Holland zouden vallen en dus geen zelfstandige rechtspersonen zijn .

Volgens de Hoge Raad zijn die chapters wel degelijk zelfstandige rechtspersonen. De Raad beroept zich op de wet die ‘uitdrukkelijk’ bepaalt dat een rechtspersoon die strijdig handelt met de openbare orde, op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM) kan worden verboden en ontbonden. Dit betekent dat het OM de chapters alsnog kan laten verbieden, door ze allemaal afzonderlijk voor de rechter te dagen.

‘Het is nog te vroeg om al te kunnen zeggen of we dat gaan doen’, zegt een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, die toevoegt dat het OM ‘teleurgesteld’ is dat de Hoge Raad hier anders tegenaan kijkt dan wij. ‘We gaan eerst goed de beschikking beoordelen, en kijken dan wat haalbaar is, en wat niet. We zijn wel blij dat BMC Holland nu in ieder geval definitief is verboden.’

Eigen bestuur

Op 18 december 2018 verbood het hof Arnhem-Leeuwarden de motorclub Bandidos in Nederland. De club zou structureel gewelddadig zijn, ook in de openbare ruimte. BMC Holland ging daartegen niet in beroep. Destijds was het hof al van mening dat dit verbod niet geldt voor de afzonderlijke chapters, omdat dit informele verenigingen zouden zijn. Zij hebben een eigen bestuur (president, vicepresident, sergeant at arms), een eigen naam, eigen leden, eigen vergaderingen, een eigen contributieverplichting en eigen onderscheidingstekens op de kleding hebben en ook naar buiten toe presenteren zij zich als zelfstandige eenheid.

Ook wees het hof het OM-verzoek af om BMC International te verbieden: het OM had niet aannemelijk gemaakt dat er een wereldwijde Bandidos-organisatie bestaat die als zelfstandige eenheid optreedt. Tegen de laatste twee uitspraken ging het OM in beroep.

De Hoge Raad houdt nu het oordeel van het hof in stand. Dat betekent dat het verboden is om lid te zijn van BMC Holland, of activiteiten van BMC Holland voort te zetten. Voor chapterleden geldt het verbod op clubactiviteiten dus niet.

De strijd van het Openbaar Ministerie tegen omstreden, gewelddadige motorclubleden beperkt zich niet tot Bandidos. Eerder daagde het ook, met succes, Hells Angels, Satudarah en No Surrender voor de rechter. Het OM is nog bezig met een verbodenverklaring voor een vijfde omstreden club: Caloh Wagoh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden