Lokaal

Het had zondagavond de explosieve situatie op de Krim zelfs verdrongen in het NOS Journaal. Eigen nieuws eerst: de lokale partijen rukken op, meldde Rik van de Westelaken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen doen 18 procent meer lokalen mee dan vier jaar geleden, het aantal landelijke lijsten loopt terug. De NOS had het, met regionale omroepen, zelf onderzocht.


In het achtuurjournaal zag politiek duider Ron Fresen de ontwikkeling vanaf een donker Binnenhof somber aan. Meer partijen in het bestuur, dat is niet goed voor de stabiliteit, wist Fresen. En: 'Lokale partijen hebben vaak ook niet de contacten in Den Haag die landelijke wel hebben.'


Fresen heeft liever niet dat de kijker het in zijn hoofd haalt op een lokale partij te stemmen.


Het nieuws onderstreepte onbedoeld de onmacht in een klassieke paradox rond politiek en media. Dat media zich tot taak stellen de politiek te belichten, dient de democratie. Mooi. Maar bij lokale of provinciale verkiezingen is de vraag: hoe, in hemelsnaam? Een schier onmogelijk vraagstuk, dat steeds nijpender roept om een creatieve oplossing.


De oplossing die Pauw & Witteman vorige week donderdag had bedacht, is in het licht van het laatste nieuws alleen maar onlogischer geworden. Er gingen 'steeds meer taken naar gemeenten toe', legde Jeroen Pauw uit. Het programma organiseerde daarom een debat tussen vijf lijsttrekkers. Landelijke.


Samsom, Zijlstra, Pechtold, Buma en Roemer. Wilders (met hoeveel lokale lijsten is zijn partij ook alweer vertegenwoordigd?) was ook uitgenodigd, maar had bedankt voor de eer. Een handjevol achterban knikte en klapte op bestelling.


Het heette de 'aftrap' van de campagne, maar was het niet. De wedstrijd was een paar dagen eerder al begonnen bij Eén op Eén, waar Arie Slob de bal van de stip schopte vóór het officiële fluitsignaal. Daarover ging het dan ook bij Pauw & Witteman. Wat dit betekende voor de coalitie. De landelijke, uiteraard.


Het ging over werkloosheid, de verhoging van accijnzen, de zorg, het onderwijs en over wonen. Wie goed luisterde (wat nogal een bezoeking was met het rituele dansje van het geoefende gezelschap), kon af en toe het woordje 'wethouder' horen vallen. Wijzer werd je niet, al helemaal niet over jouw lokale politieke landschap.


Aan het slot, met nog drie minuten te gaan, wilde Witteman het nog even hebben over de gemeenteraadsverkiezingen. Hoe het toch kwam dat die altijd zo'n lage opkomst hebben. En of de lijsttrekkers de kiezers wel voldoende wisten te motiveren. Emile Roemer dacht dat politici over de hoofden van de burger heen praatten. Precies wat hij en zijn gesprekspartners net hadden getoond.


Pauw sloot af, met de vaststelling dat een kwart van de stemmen naar lokale partijen gaat. 'Die zullen misschien af en toe ook nog wel ergens in beeld verschijnen. Graag tot morgen.'


Juist, ja.


Zondag demonstreerde Jinek dezelfde spagaat. 'In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ontvangen wij elke week een politiek leider.' Dit keer was het Pechtold. Het ging over een miljard bezuinigen. Geen seconde over gemeenteraadsverkiezingen. Of het moet met die ene 'ja/nee'-stelling zijn geweest, de stelling luidde: 'We gaan de PvdA in Amsterdam een beslissende nekslag toedienen.' Pechtold antwoordde uiteraard met 'ja', het publiek applaudisseerde.


Het versnipperde verkiezingslandschap van de NOS is lastig in beeld te krijgen. Maar de oplossing is niet het blikveld vernauwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.