Lokaal weekblad: sorry voor homo's in de krant

De hoofdredactie en directie van Eilanden-Nieuws, een lokale krant die wordt verspreid op Goeree-Overflakkee, hebben excuses gemaakt voor een interview met een jong homostel. Het stuk, onderdeel van een verhalenreeks over twintigers die op het Zuid-Hollandse eiland wonen, viel niet in goede aarde bij een deel van de streng gereformeerde lezers van het huis-aan-huisblad.

Landerijen op Goeree-Flakkee Beeld anp
Landerijen op Goeree-FlakkeeBeeld anp

'We hebben de consequenties van deze keuze niet goed ingeschat, want hiermee is teveel een podium geboden aan een levensgevoel- en wijze waarin de meeste lezers van onze abonnee-editie zich niet herkennen en die ook niet strookt met de grondslag van Eilanden-Nieuws', zo schrijven hoofdredacteur Adri van der Laan en directeur Ab van der Veer in hun excuses aan de klagende lezers. Abonnees mogen 'erop vertrouwen dat we in onze berichtgeving juist 'het heilzame' van een leven naar Gods Woord proberen uit te dragen', voegen ze eraan toe.

'Massaal boycotten'

Ironisch genoeg schetsten Arjan Kamp (20) en Menno Smit (19), het betreffende homostel, in het interview een positief beeld van de homoacceptatie op Goeree-Overflakkee. 'Flakkee is al een hechte gemeenschap, maar een kerkgemeenschap is nog hechter. Gelukkig heb ik nooit negatief commentaar gehad op mijn coming out. Mensen hadden het niet verwacht, maar ze zijn alleen maar positief', vertelt Kamp.

De door het weekblad gemaakte excuses zijn weliswaar een tegemoetkoming voor de ontevreden lezers, maar resulteerden ook in hevige kritiek van andere abonnees en ophef op sociale media. 'Triest', 'massaal boycotten dat Eilanden-Nieuws' en 'hoofdredactie zou zich moeten schamen' zijn enkele van de reacties.

Sam Fish, de auteur van het stuk, vindt het 'jammer dat er zo heftig is gereageerd naar de krant toe', zowel door de groep reagerend op het interview als door de groep die kritiek heeft op de gemaakte excuses. Ze gaat volgende week met de redactie en directie van Eilanden-Nieuws om tafel om te bespreken of de serie zal worden voortgezet of niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden