Logische 0-2, maar het kon anders

In regen en wind laat Robin Haase de Zwitser Wawrinka ontsnappen na de routineklus van Federer.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBÈRT MISSET

AMSTERDAM - Nederland - Zwitserland 0-2, die uitkomst na de eerste dag van het tennisduel om een plaats in de wereldgroep van de Davis Cup was al even simpel te voorspellen als het barre weer in Amsterdam. Maar na de routineklus voor Roger Federer tegen Thiemo de Bakker (6-3, 6-4, 6-4) kon kopman Robin Haase het zichzelf verwijten dat hij Stanislas Wawrinka in vier grillige sets (6-3, 3-6, 6-3, 7-6) had laten ontsnappen.

Haase had niet alleen een seizoen van stagnatie kunnen doorbreken met een stunt tegen Wawrinka. Hij verloor vrijdag onder soms bizarre omstandigheden al voor de zesde keer van de nummer 17 van de wereld. Juist op het podium van het landentoernooi had Haase enkele vooroordelen kunnen wegnemen. Zo wordt de zelfverzekerdheid van de 25-jarige Hagenaar snel verward met arrogantie als hij soms de indruk wekt dat de hele wereld gek is behalve hij.

Ook na het curieuze gevecht met de wisselvallige Wawrinka beschreef Haase de - door hem gemiste - big points zonder ze te duiden. Hij liet in de derde set maar liefst zeven breakpoints onbenut en drukte evenmin door bij twee breekpunten op 5-5 in de vierde set. 3 uit 13 is een veel te mager percentage en Haase besefte dat hij bij de meeste breakpoints op de service van Wawrinka te passief was geweest.

Toch mochten we ze van Haase niet op één hoop vegen als de wedstrijd van de gemiste kansen. 'Elk punt is anders, zeker in de strakke wind van vandaag.' Voor Haase is elke rally, elke game en zeker elke afzwaaier een incident, waarin geen patroon moet worden ontdekt.

Captain Jan Siemerink wist wel beter. 'Je ziet in partijen tegen topspelers dat Robin niet constant genoeg is. Hij was tegen Wawrinka in fases de betere speler. Maar die fases duurden niet lang genoeg.'

Siemerink verwoordde het diplomatiek, terwijl de nummer 1 van Nederland naast hem zat. De teamcoach had de verspeelde breakpoints al kort met Haase geanalyseerd. En dan hadden ze de verloren tiebreak nog verzwegen. Haase vindt het niet prettig om met een voor hem pijnlijke statistiek te worden geconfronteerd. Maar hij leverde vrijdag de zevende tiebreak op rij in. En dat is zeker geen toeval. Bij een 3-2 achterstand verkrampte Haase even en prompt duwde hij de bal in het net. Zo fraai als Haase op 6-5 het eerste matchpoint voor Wawrinka had weggewerkt, zo knullig leidde hij de Zwitser via de tiebreak naar de uitgang. Zo bleef het voor Haase bij een knappe opleving in verloren positie in de tweede set, toen Wawrinka zichzelf in een depressie speelde. Maar toen het afhaken of doordrukken werd - bijvoorbeeld op 3-4 in de vierde set - ontbeerde Haase een killersmentaliteit.

Deze partij met zijn ups en downs paste feilloos in een mager jaar, zeker op de grandslamtoernooien. De trend is onmiskenbaar dat Haase aan zijn limiet lijkt te zitten, al denkt hij zijn hoogste ranking (33) te kunnen verbeteren. Constanter worden, zoals de opdracht van captain Siemerink luidde, is slechts één aspect. Haase zal bereid moeten zijn diep in zijn ziel te kijken om zijn zwakke kanten te benoemen én te verbeteren.

Thiemo de Bakker krabbelt juist vanuit de kelders in het proftennis gestaag richting de top-100. Vorige week speelde de 23-jarige Westlander op weg naar de toernooizege in Alphen nog tegen figuranten als zijn landgenoot Koolhof, die rond plaats 900 stond. In de finale rekende De Bakker af met de Duitser Greul, 251ste op de ATP-ranking. Vrijdag trof hij in een andere wereld een megaster, die 250 plaatsen hoger staat.

In een strakke wind en aanhoudende regenbuien moet Roger Federer zich hebben afgevraagd waarom hij na een teleurstellende US Open naar een zompige gravelbaan in Amsterdam was gekomen. Na tweeënhalve game moest de openingspartij al worden onderbroken. 'Op elk ander toernooi waren we niet eens begonnen', zei Federer. 'Maar het was raar om na de openingsceremonie naar de kleedkamer te lopen.'

Het eerste, mentale tikje had de maestro toen al uitgedeeld. Al tijdens de warming-up merkte De Bakker dat zijn illustere tegenstander iets andere ballen terugsloeg dan hij de laatste maanden gewend was. De nummer 3 van Nederland was onder de indruk. 'Ik zei al tegen Jan: Federer slaat zo gemakkelijk. Je voelt hoe zwaar zijn ballen doorkomen.'

Toen Federer in juli zijn zevende Wimbledontitel won, had De Bakker zijn eigen ballen mogen rapen in het Spaanse Futurecircuit. In mei bereikte De Bakker een dieptepunt, toen hij als nummer 398 al in de eerste ronde van een Futuretoernooi werd uitgeschakeld door de nietige nummer 799. Scherper kon het contrast met Federer, die andere voormalige nummer 1 bij de junioren, niet zijn. Als nummer 159 van de wereld demonstreerde De Bakker zijn talent in een aardige partij, waarin Federer net voor de volgende plensbui het eerste matchpoint benutte.

'Thiemo speelde zeker niet slecht', aldus Federer., die losjes de strakke windvlagen pareerde. 'Maar ik had te veel marge in mijn spel. En het was leuk om het publiek te vermaken.' Federer had het niet eens beledigend bedoeld. De Bakker kon niet anders dan tevreden zijn, al had hij nog meer willen laten zien. 'Die dubbele break in de tweede set was lelijk.'

Haase berustte echter te snel in een onnodige nederlaag, die de confrontatie met het Zwitserse dreamteam tot een formaliteit dreigt te maken. Misschien dat Jean-Julien Rojer het vuurtje kan opstoken in het dubbelspel tegen Federer en Wawrinka. De geboren Antilliaan constateerde dat zijn teamgenoten nog mentale hardheid missen. Ze hadden in hun hoofd al van Zwitserland verloren, toen Federer in Amsterdam arriveerde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden