Logies

WAAROM heeft de kroonprins twaalf hotelkamers en -suites nodig als hij even naar Sint Maarten overwipt om de schade van de orkaan Luìs op te nemen en de getroffen bewoners een hart onder de riem te steken?...

Het ging tenslotte maar om één nacht, dus je zou zeggen: zo'n jongen slaapt een paar uurtjes in een tent, of liever nog onder een zinken golfplaat waarvan er volgens betrouwbare berichten honderden over het eiland verspreid liggen, om de volgende ochtend voor dag en dauw weer links en rechts van zijn medeleven blijk te geven, hier een verweesde baby knuffelend, daar een oud grootmoedertje dolgelukkig makend met een handvol gouden realen, en intussen zijn secretaris (die de nacht uiteraard ook in niet veel meer dan een bordkartonnen doos heeft doorgebracht) opdracht gevend hutspot en haring uit te delen onder de nabestaanden van de krottenwijk.

Maar hij schijnt niet eens in de krottenwijk te zijn geweest!

Althans volgens NRC Handelsblad, waarin ik las:

'De prins stopte bij een groep Nederlandse brandweerlieden, bij het eerste tentenkamp, bij een bejaardenoord en een ziekenhuis. Er werd nauwelijks met de plaatselijke bevolking gesproken. Het koninklijk bezoek ging niet naar de sloppenwijken. Het gezelschap vertrok 's middags via Aruba weer naar Nederland.'

Magere visite, die werd afgesloten met 'een in het Engels geschreven verklaring voor de samenwerkende radiozenders van Sint Maarten'. Daarin zei de beoogde koning van alle rijksdelen dat hij geschokt was, maar 'diep onder de indruk van de wil tot herstel'. En meer zei hij niet.

Dat zou hij 'm waarschijnlijk toch niet hebben moeten flikken als bijvoorbeeld in Nederland een plaatsje als Borculo door een windhoos zou zijn geteisterd - nog even afgezien van het feit dat ze daar in de wijde omtrek natuurljk geen hotelaccommodatie met twaalf kamers en suites hebben. Maar Beneden- en Bovenwinders zijn in beginsel toch niet minder dan Achterhoekers?

Overigens was dat hotel op Sint Maarten blijkens het bericht in het doorgaans gezaghebbende avondblad eigendom van een vermoedelijk lid van de Newyorkse mafia - een zekere Spadaro die nog maar kort geleden door Frankrijk aan Nederland was uitgeleverd nadat hij dertien maanden op Guadeloupe had vastgezeten, verdacht van drugsdealing.

Wist Van Mierlo dat? Die wil net een reusachtig diplomatiek offensief ontplooien om juist Frankrijk ons drugsbeleid uit te leggen - en dan krijg je dit. De minister van Buitenlandse Zaken beweert dat het allemaal wel losloopt, maar de kroonprins logeert bij een cocaïne-baron! Heeft Van Mierlo eigenlijk net zoveel greep op Huis ten Bosch (denk ook aan de Indonesië-reis) als Voorhoeve op de generale staf en Maarten van Traa op politie en justitie? In ieder geval kun je ongeveer uittekenen wat Chirac ervan zal denken.

Misschien is het veel te vroeg om te concluderen dat Willem-Alexander verkeerde vrienden heeft - het is in die dingen ook vaak een kwestie van onwetendheid. Weet Klaas Wilting hoe hard Kluivert in Amsterdam-Noord heeft gereden? Weet ABN Amro (de bank van Kluivert) waar ze aan beginnen als ze samen met De Telegraaf en Wegener de Dagbladunie kopen? Wist Rie Mastenbroek dat Adolf Hitler, ofschoon een bevriend en olympisch staatshoofd, in 1936 al niet door de beugel kon?

De meeste mensen lezen de krant pas als ze jaren na dato het oude behang afkrabben, en tot hun schrik zien dat de Zeppelin is verbrand.

Twaalf hotelkamers en -suites voor een etmaal Sint Maarten - als je aan die dingen gewend en onwetend genoeg bent, is er ook geen verschil tussen Cosa Nostra en een andere keten; als de bediening maar niks te wensen overlaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden