Lofzang op ijs

Magazinelezers proeven en keuren. Deze week: sorbetijs van AH...

Soms vind je iets zo lekker dat je de hele wereld ervan wilt laten meegenieten. Dat hadden wij met het mangosorbetijs van Albert Heijn. Romig, zacht, met de smaak van echte mango’s. Dachten wij.

We blijken niet de enige fans te zijn. ‘Geweldig’, vindt Sabine Mulder uit Den Haag het sorbetijs van AH. Niet alleen de mango, ook de varianten aardbeien en peer. ‘Alleen de bosvruchtenvariant smaakt naar zeep.’ Jet juicht mee: ‘Zo lekker dat je een bakje in één keer leeg kunt eten.’ Rosa van Elzen uit Gemert heeft een lactose-intolerantie waardoor ze geen roomijs kan eten. ‘Gelukkig maar dat er bij Appie Happie lekker sorbetijs te krijgen is.’ Nina MacLeod uit Nootdorp proefde met haar moeder, oma, oom en tante. Tante zei ‘heeeerlijk’, oom lepelde het ijs snel naar binnen, oma proefde echte (bevroren) mango.

De lof is niet unaniem. ‘Een enorme misser’, vindt Mary het mangosorbetijs. In tegenstelling tot het citroen- en bosvruchtenijs, dat ze juist wel lekker vindt. Liesbeth Vermeulen uit Amsterdam is ook geen fan. ‘Mij te uitgesproken.’ Tijd voor een blinde test in het Proeflaboratorium. Dat is voor de gelegenheid verplaatst naar de keuken van ijssalon La Cosina van Dave Weitjes in het Gelderse Renkum. Speciaal voor Proef heeft Dave twee soorten sorbetijs gedraaid: een van geconcentreerde mangopasta, een product dat veel ijsmakers gebruiken, en een van ingevroren stukjes verse mango. Wij van Proef hebben met ons eigen ijsmachientje dan nog een derde sorbetijs gedraaid, van verse mango (en suikerwater). Deze drie zetten we naast het ijs van AH.

Het resultaat is ontnuchterend. Er tekent zich een waterscheiding af: bij twee ijzen proeven we echt mango, bij de andere twee iets kunstmatigs. Daarbij zit ook het sorbetijs van AH. Niet slecht voor een fabrieksproduct, vindt ambachtelijk ijsmaker Dave. ‘Maar je proeft dat de smaak is opgepept.’ Naast mango proeven we ook citroenzuur, dat waarschijnlijk wordt toegevoegd voor zijn conserverende werking. Het smaakt als twee druppels water als Dave’s sorbetijs van geconcentreerde mangopasta. De sorbets gemaakt met echte mango steken er met kop en schouders bovenuit, waarbij Dave ruiterlijk toegeeft dat het huisgedraaide Proef-ijs het lekkerste is. Zacht van smaak, romig, met her en der vezelige stukjes mangovlees. ‘Heel natuurlijk’, prijst Dave.

Voor de volledigheid proeven we nog twee andere sorbetijzen van AH: bosvruchten en citroen. Dave trekt een vies gezicht. ‘Echt chemie.’ Uiteindelijk mondt een lofzang op ijs uit de winkel dus uit in een triomf van de ambachtelijkheid. Het ijsmachientje, dat op zolder stond, halen we maar weer naar de keuken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden