Lofzang op de pompoen

Het is als een nummer op een cd die je steeds opnieuw kunt horen. Of als de liefde van je leven, bij wie je elke ochtend opnieuw vervuld van vreugde wakker wordt als je hem naast je ziet....

Martine Rasing

Dát is ongeveer het gevoel dat ik heb met De Pompoen. Nooit eerder konik zo vaak achter elkaar hetzelfde eten zonder dat het verveelde. DePompoen is mijn muze, hij inspireert tot koken en tot het experimenterenmet onbekende recepten. Afgezien van zijn weelderige vormen en gekmakendekleur, is de smaak met bijna alles te combineren. Hij combineert perfectmet zoet, maar ook met alle soorten vlees. Ik durf zelfs te zeggen dat hij'het meest veelzijdige stukje groente' is.

De geschiedenis van de pompoen gaat ver terug. Er zijn aanwijzingen dater 9000 jaar geleden in Zuid-Amerika al pompoenen werden geteeld. Hoeweler veel verschillende soorten zijn, kennen wij in het dagelijkse gebruikvooral de oranje winterpompoen en de lichtgekleurde, groene zomerpompoen,die een dunnere schil heeft. Deze laatste soort is momenteel nogruimschoots voorradig bij de Turkse en Arabische groentewinkels en smaakteigenlijk net zo goed als de dikhuidige wintervariant.

Schil de pompoen en de aardappels, verwijder de pitten met een lepel ensnij in blokken van 2,5 x 2,5 cm. Verdeel de champignons in vieren. Hak deui, knoflook en rode peper fijn. Snij de kippenbouten in kleinere stukken(3 stukken per bout) en bak de kip in een tefalpan op matig vuur, zodat hetvet uit het vel kan smelten. Bestrooi de kip intussen met zout, komijn enkerrie. Als de kipstukjes aan alle kanten zijn aangebraden, het vetweggooien en wat olijfolie toevoegen. Zet het vuur iets hoger en fruit degehakte ui, knoflook en het halve pepertje. Voeg nu de aardappels toe enroer alles om. Giet er zoveel water bij dat de kipstukken net onder staan.Breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen. Gooi er nu depompoenstukken en champignons bij, bestrooi met flink wat kerrie, giet ereen scheut halfvolle koksroom bij, roer alles om en laat het geheel eenhalf uur tot drie kwartier garen, met het deksel op een kier, tot depompoen en aardappels zeer zacht, maar niet tot moes zijn. Breng heteventueel op smaak. Eet met brood, rijst of gewoon zo en garneer metreepjes basilicumblad en een handje lichtgebrande amandelen.

Martine Rasing

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden