Lof en kritiek van VN-rapporteur vrouwenrechten

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdient zowel lof als kritiek op het gebied van vrouwenemancipatie en -rechten. Nederland maakt zich met (internationale) maatregelen altijd sterk voor vrouwen.

Tegelijk blijven voor vrouwen in Nederland zelf ongelijke situaties voortduren, ondanks de gelijke rechten. Ook in het prostitutie- en het asielbeleid vallen flinke gaten. Dat meldde de speciaal rapporteur van de Verenigde Naties inzake geweld tegen vrouwen, Yakin Ertürk, dinsdag op de laatste dag van haar negendaagse bezoek aan Nederland.

Ertürk vindt dat ongelijkheid tussen man en vrouw steeds meer wordt gelieerd aan migrantenvrouwen en een integratieprobleem. De ware achtergrond van geweld tegen vrouwen - die vanuit sociaal-historisch oogpunt ligt in ongelijke machtsverhoudingen - wordt volgens haar teveel genegeerd.

Korte aanmeldprocedure

Zorgen maakt ze zich over de korte aanmeldprocedure voor asielzoekers. Volgens Ertürk zijn vijf werkdagen veel te kort voor vrouwen die het slachtoffer zijn van verkrachting. Ze wijst erop dat een trauma hierdoor anders is dan andere trauma's. Er moet eerst een band worden opgebouwd met autoriteiten, voordat zij zulke intieme zaken kunnen vertellen, aldus de VN-rapporteur.

Verder wees Ertürk op de negatieve verschijnselen van het gedoogbeleid voor prostitutie. Door de opheffing van het bordeelverbod in 2000 is de bescherming van prostituees weliswaar verbeterd maar zijn ook illegale circuits ontstaan. ,,En daar is het juist slechter gesteld met de bescherming.''

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden