Loes den Hollander

Buurvrouw ziet de Dood, in het geschenk van de Maand van het Spannende Boek.

INEKE VAN DEN BERGEN

Loes den Hollander: Nooit alleen

***

CPNB/Karakter; 96 pagina's; in de maand juni gratis bij aanschaf van tenminste euro 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Het geschenkboekje Nooit alleen verschijnt in een oplage van 600 duizend exemplaren. Cadeautje in de 25ste Maand van het Spannende Boek. Elk jaar daalt de oplage - vorig jaar 700 duizend exemplaren - maar het blijft een gigantisch aantal. De auteur is Loes den Hollander, niet zo sterk op de voorgrond als sommige thrillerschrijfsters, maar haar productie en oplages zijn verre van kinderachtig.

In Nooit alleen speelt ze met waarheid en verbeelding. Aline heeft een buurvrouw, Guusje, die niet helemaal spoort. Dat denken meer mensen, maar Aline meent dat Guusje 'in haar eigen wereld leeft'.

Dat blijft ze denken, ook als Guusje de Dood bij het buurhuis heeft gezien. Een lange, magere man, grote handen en voeten, zonder ogen. Onzin. Of niet? Aline, financieel specialist bij een bank, krijgt er toch een onbehaaglijk gevoel van. Haar man Giel, ontslagen journalist, lijkt zich anders te gedragen.

Guusje schrijft ook brieven aan God. 'Ik smeek U, laat me boeten voor mijn loslippigheid. Ik doe alles wat U vraagt. Moet ik in mezelf snijden?'

Wat er aan de hand is, wordt vrij snel duidelijk; de een stikt in zijn leugens, de ander in zijn wanhopige uitlatingen. Wie ben ik en wie zijn wij?

En zoals dat vaker gaat: de (laatste) dode wordt gevonden door een man en zijn hond.

SPANNENDE MAAND

In het kader van de Maand van het Spannende Boek zal de bekende thrillerauteur Karin Slaughter morgen in EYE te Amsterdam vertellen over haar favoriete film, Stand By Me (1986, regie Rob Reiner), gebaseerd op een verhaal van Stephen King. Na het interview wordt de film vertoond (16.30 uur). Op maandag 17 juni geeft het geschenk Nooit alleen van Loes den Hollander (Nijmegen, 1948) recht op gratis toegang op MuseumMaandag.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden