Loeren op de counter, dat ligt Feyenoord wel

Het commentaar van de verliezende coach was kort, maar veelzeggend. Huub Stevens maakte een compliment aan de spelers die op de besneeuwde ijsvlakte in de Kuip op de been waren gebleven en zweeg....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

ROTTERDAM

Maar omdat trainers het nu eenmaal niet voor het zeggen hebben en de KNVB allergisch voor inhaalwedstrijden is, joeg arbiter Van Dijk Feyenoord en Roda met gevaar voor lijf en leden het strijdperk in. De mannen van Stevens hadden de meeste schrik voor de bikkelharde roetsjbaan waarop de kameraden uit Rotterdam-Zuid zich bovendien aanmerkelijk behendiger toonden. Feyenoords eerste competitiezege van het jaar in eigen huis was daarom logisch en verdiend.

Stevens wenste de beroerde kwaliteit van het veld niet als excuus voor de kansloze nederlaag (2-0) aan te voeren. Anders dan vrijdagavond in Sittard, waar Fortuna - Ajax volgens Stevens volkomen terecht werd afgelast, was het gisteren in de Kuip prettig toeven. Van Dijk genoot van de zon en windstilte en gaf het sein tot voetballen. Stevens ging morrend akkoord, maar zat zich langs de lijn te verbijten. Want het combinatievoetbal dat de oefenmeester in Kerkrade predikt, was op sneeuw en ijs tot mislukken gedoemd.

Vorig seizoen was Feyenoord op vertrouwde bodem nog lelijk door Roda te kijk gezet, maar gisteren liet de thuisploeg geen moment met zich sollen. De beste ploeg van Limburg is al een half jaar lang op zoek naar de puike vorm van het vorige seizoen. Op bezoek bij Feyenoord bleek dat Roda zich nog altijd op een dwaalspoor bevindt en dat werd het treffendst geïllustreerd door de drie spitsen.

Rechtsbuiten Babangida, midvoor Graef en linker spits Vurens schuifelden weifelend over de witte mat en wisten zich niet één keer te onderscheiden. Slechts Graef waagde een keer een doelpoging, maar zijn kopbal werd keurig gevangen door de attent keepende De Goey.

Het was in Rotterdam nog lang niet gedaan toen Roda's aanvalstrio hoofdschuddend in de kleedkamer zat. Babangida was als eerste van het toneel verdwenen. Na een uur had de Nigeriaan zijn plaats moeten afstaan aan de uit de gratie geraakte spelverdeler Van der Luer. Halverwege de tweede helft liet Stevens Mores opdraven voor Vurens en vijf minuten later moest Graef plaatsmaken voor Roelofsen.

Omdat de aanval van Roda machteloos was, raakte de ploeg verdedigend in de problemen. Te vaak werd de bal breed of zelfs achteruit gespeeld en op glad ijs is dat vragen om problemen. Die kregen de Limburgers dan ook in overvloed. Het was eigenlijk een wonder dat de score een uur lang dubbelblank bleef.

Feyenoord toonde zich aanvankelijk weinig spitsvondig door te grossieren in hoge voorzetten die slechts aan de rijzige Roda-doelman Hesp waren besteed. Arie Haan had een 4-4-2-formatie bedacht met Taument en nieuweling Vos op de flanken en Trustfull als voor het vijandige doel opduikende middenvelder. Larsson, de Zweedse doelpuntenmaker die al geruime tijd zichzelf niet meer is, was door Feyenoords hervormer naar de tribune verbannen.

Voor de ploeg die Haan gisteren op de been bracht, met rechtsback Zwijnenberg voor Boateng en de jongste aankoop Van Gastel als centrale middenvelder, bleek de counter het gevaarlijkste wapen. Zodra Roda ook maar even uit zijn schulp kroop, vond Feyenoord de ruimte voor een venijnige aanval.

Met de rappe Taument in goede doen en met de in België geschoolde counterspits Vos doet de bekerhouder er verstandig aan wat afwachtender te voetballen dan eerder dit seizoen onder Van Hanegem het geval was. Het initiatief aan de tegenstander laten kan Feyenoord zich ook veroorloven nu de verdediging weer solide oogt. Sinds libero Koeman en stopper Schuiteman het centrale verdedigingsduo vormen is De Goey, die vóór de winterstop onder tegentreffers werd bedolven, nog niet één keer gepasseerd.

Hesp stond in het Roda-doel een uur lang pal, maar mocht van geluk spreken dat Bosz zich in de 37ste minuut, na een enorme flater van Van Galen, zelfzuchtig toonde. In plaats van de bal door te schuiven naar de volledig vrijstaande Trustfull schoot de Feyenoord-aanvoerder zelf, op een voet van Hesp.

Roda's beste man kende echter ook zwakke momenten, zodra hij werd geacht mee te voetballen. Hesp heeft een matige traptechniek en dat werd hem fataal toen hij een kwartier na rust Taument aanspeelde. De kandidaat-international schudde bewaker Trost af, haalde de achterlijn en legde de bal panklaar voor Trustfull die eindelijk de score openbrak.

De 2-0, tien minuten voor tijd, was een rechtgeaarde countergoal. Maas, vervanger van de geblesseerd uitgevallen linksback Heus, leidde de vlotte uitbraak in en Trustfull bediende Vos die zijn tweede competitiedoelpunt voor Feyenoord maar voor het intikken had.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden