Loempia's met salsa

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vanavond: loempia's met salsa (snack voor 4 personen).

Beeld Tallina van den Hoed

Het is herfst en dus komen er allemaal nieuwe kookboeken uit, zo ook Chef het samen van Keet Smakelijk. Keet Smakelijk bestaat uit Laura Emmelkamp en Scato van Opstall. Zij maakten al eerder Het Peuter Soepboek en Keet Smakelijk, kookboeken die toevalligerwijs meegroeiden met de leeftijden van mijn kinderen.

De eerste twee kookboeken zijn bedoeld om kinderen te laten éten, dit nieuwe boek moet kinderen laten koken. Het zijn gerechten waarvoor ze met echte messen moeten snijden en die ze kunnen koken boven heus vuur. Het staat vol met foto's met 'fotopoppetjes': uitgeknipte kinderen die op cartoonmanier hun mening geven over een recept of bereidingswijze.

Mijn zoon en zijn Beste Vriend keurden het boek. 'Leuk. Lekker hoor. Maar loempia's, die vouw je anders', wist Beste Vriend, dat kon veel makkelijker. Dochter hielp om zo'n fotopoppetje te maken. Aan de slag. We maakten de lichte loempia's met salsa picante.

Ontvel de tomaten. Haal de zaadjes eruit. Doe de helft van de tomaten in een maatbeker en voeg knoflook, jalapeñopeper, rode ui, azijn, zout en olie toe. Pureer. Snijd de andere helft tomaten in blokjes en roer deze door de saus in de maatbeker. Laat het geheel 2 uur op smaak komen in de koelkast.

Bereiding

Leg het filodeeg klaar. Blancheer de taugé een minuutje, laat daarna goed uitlekken. Meng met de wortel, het fijngesneden bosuitje, het sesamzaad en een snuf zout.

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Maak de loempia's: leg een vel filodeeg met één punt naar beneden voor je. Neem eenachtste deel van de groente en schik die op ongeveer eenderde van het vel in een rechthoekje. Vouw de onderste punt strak om de groenten. Vouw dan de rechterkant van het deeg naar binnen, dan links, en rol de loempia strak op. Bevochtig de bovenste punt en rol dicht.

Ga zo verder. Bestrijk alle loempia's met een beetje olie. Zet ze 10 minuten in de oven, keer ze en zet ze nog eens 10 minuten in de oven.

Serveer met de salsa.

Ingrediënten

250 g tomaten
1/2 teentje knoflook
1 jalapeñopeper (potje)
1/4 rode ui, gesnipperd
1 theel. rode wijnazijn
1 mespunt zout
1 eetl. olijfolie
8 vellen filodeeg
150 g taugé
100 g geraspte wortel
1 bosuitje
2 eetl. sesamzaad
Zout

Chef het samen, 14,95 euro.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden