Loekasjenko wint presidentsverkiezingen

MINSK (ANP) - De presidentsverkiezingen in Wit-Rusland zijn zondag met ruime cijfers gewonnen door zittend president Alexander Loekasjenko. Dat bleek zondag uit exitpolls uitgevoerd in opdracht van het totalitaire regime.

Het staatshoofd zou kunnen rekenen op ruim 82 procent van de stemmen. Volgens de oppositie werden de verkiezingen gekenmerkt door massale fraude.

De oppositionele presidentskandidaat Aleksandr Milinkevitsj heeft voor fraude de annulering van de verkiezingsuitslag geëist. ,,Wij zullen vragen dat deze verkiezing ongeldig verklaard wordt, ook door internationale organisaties'', aldus Milinkevitsj voor een menigte van meer dan 10.000 betogers op een plein in het centrum van Minsk.

Het regime, door het Westen betiteld als de laatste dictatuur in Europa, had uitgebreide veiligheidsmaatregelen genomen. In het hele land waren in groten getale agenten op de been. Circa 50.000 agenten kunnen tot eind deze maand geen verlof opnemen. Tot incidenten kwam het tijdens de stembusgang niet, aldus Loekasjenko. ,,Het stemmen verloopt rustig, zeer rustig, veel rustiger dan in voorgaande jaren.''

Fraude

Nog voordat de stemlokalen hun deuren om acht uur 's avonds (lokale tijd) hadden gesloten, repte de oppositie van massale fraude. ,,Stembiljetten waarop mijn naam was aangekruist zijn omgewisseld voor die met de naam van Loekasjenko'', aldus Milinkevitsj. Volgens de oppositieleider worden de stemmen niet eens geteld.

Ondanks de zware dreigementen die politie en de geheime dienst hebben geuit tegen mensen die het zouden wagen op de verkiezingsavond te betogen tegen verkiezingsfraude, herhaalde Milinkevitsj zijn oproep aan zijn aanhangers om zondagavond de straat op te gaan. De autoriteiten van het door president Loekasjenko autoritair geregeerde land hebben demonstraties verboden en dreigen betogers als terroristen te behandelen.

Meteen na het sluiten van de stemlokalen gaven duizenden mensen gehoor aan de oproep van de oppositieleider vreedzaam te demonstreren. Ze verzamelden zich op het Oktyabrskaya Plein in het centrum van de hoofdstad Minsk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden