Loekasjenko's vis is groter

MOSKOU - Wie heeft de grootste? Het blijft een gevoelige kwestie, vooral onder 'sterke leiders'. Vorige week ving de Russische president Poetin - zoals altijd bij uitjes in de natuur met ontbloot bovenlichaam - in de republiek Toeva een snoek van 21 kilo. De nationale televisie zond de beelden ervan uit en inderdaad: dat was een heel grote. Maar 21 kilo?

Maar gisteren sloeg Aleksander Loekasjenko, sinds mensenheugenis de president van Wit-Rusland, keihard terug. 'Ik heb een meerval gevangen van 57 kilo' vertelde hij tijdens een op televisie vertoond regeringsberaad over de visstand. De corpulente vicepremier waagde het een grapje te maken: 'Die vis was van mijn grootte!' Waarop Loekasjenko riposteerde: 'Maar niet van jouw gewicht!'

Dat is het voordeel van een echt repressief bewind als het Wit-Russische: als de president een vis vangt, is iedereen officieel onder de indruk. De Russische president daarentegen moet steeds harder werken om het gewenste effect te sorteren.

In een mum van tijd circuleerden de mening van bloggers en experts dat de snoek onmogelijk 21 kilo kon wegen. Zelfs Poetin-loyalisten schamperden. Een van hen, Maksim Kononenko, schreef: 'Elke visser kan zien dat die vis geen 21 kilo woog, dan zou hij twee meter lang moeten zijn.'

Blogger Andrej Malgin kwam met de theorie dat de beelden een paar jaar oud waren - wat later stellig werd ontkend door perswoordvoerder Peskov.

De Russische journalist Leonid Bershidsky concludeert dat Poetin 'niet langer een recente underdog is die opeens nationaal leider werd, maar een dictator die al dertien jaar aan de macht is - en er zijn net zoveel mensen die hem bespotten als mensen die hem adoreren'.

Ter verdediging van Poetin: hij komt tenminste met videobeelden, Loekasjenko niet. En ook andere staatsleiders voelen weleens de behoefte te laten weten dat ze een heel grote hebben gevangen. Vorig jaar maakte de Amerikaanse oud-president George Bush senior wereldkundig dat hij een vis van meer dan 60 kilo had gevangen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden