Loek Hermans ziet af van burgemeesterschap Zutphen

Loek Hermans ziet af van het waarnemend burgemeesterschap van Zutphen. Dat maakte de commissaris van de koning Clemens Cornielje maandag bekend. Volgens Hermans is er onvoldoende draagvlak bij de Zutphense politiek.

Loek Hermans na afloop van een VVD-fractievergaderingBeeld anp

Cornielje schoof Hermans eerder naar voren voor de functie, dat leidde tot een storm van kritiek. Na een tweede gesprek met de fractievoorzitters van de politieke partijen van de stad, besloot Hermans zich niet langer beschikbaar te stellen als kandidaat.

De fractievoorzitters twijfelen volgens de provincie niet aan de bestuurlijke kwaliteiten en integriteit van Hermans, maar ze vinden wel dat de benoeming 'te vroeg' komt. Aanvankelijk steunden de fractievoorzitters de kandidatuur van Hermans nog unaniem.

Het was de bedoeling dat Hermans maximaal negen maanden waarnemer zou zijn in Zutphen. In die tijd zou worden gezocht naar een nieuwe vaste burgemeester. Commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, gaat in januari op zoek naar een andere kandidaat. De huidige burgemeester van Zutphen, Arnold Gerritsen, vertrekt per 1 februari.

De 64-jarige Hermans stapte in november op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij thuiszorgorganisatie Meavita. Hij deed dit nadat de Ondernemingskamer in Amsterdam oordeelde dat de vroegere top zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. Hij was president-commissaris bij het bedrijf dat in 2009 failliet ging.

Onbeperkt stapelen van bijbanen vloerde Loek Hermans als fractievoorzitter

Jarenlang wist Hermans de kritiek te pareren, maar een vernietigend rapport over zijn functioneren als commissaris bij Meavita maakte hem toch de man die werd verpletterd door zijn zelfgebouwde toren van nevenfuncties en bijbanen. Lees hier de analyse (+).

'Ik doe veel, niet alles gaat altijd goed', zei Hermans in 2013 tegen de Volkskrant. Lees hier het Meavita-interview terug (+).

Gevoel van onbehagen

Cornielje blijkt de sentimenten rond Hermans totaal verkeerd te hebben ingeschat. Na de bekendmaking van Hermans' komst naar Zutphen stak een storm van protest op, vooral via de sociale media. Maar het gevoel van onbehagen bereikte rond de Kerst ook de gemeenteraad.

De grootste oppositiepartij, de SP, was de eerste die alsnog de steun aan Hermans' benoeming introk. Fractieleider Ten Broeke had daarvoor wél ingestemd met de gang van zaken, maar werd alsnog boos omdat Hermans in de afgelopen week weigerde te reageren op de storm van kritiek die opstak nadat het nieuws over diens komst naar Zutphen bekend was geworden. 'Wanneer de hoofdrolspeler wegduikt bij een lading terechte kritiek, belooft dat weinig goeds voor de komende negen maanden.'

De SP eiste dat Cornielje een nieuwe kandidaat zou zoeken. 'Eentje zonder besmet verleden en iemand van buiten het old boys network.'

De nevenfuncties van Loek HermansBeeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden