Loden waterleiding met plastic bekleed: Nieuwe werkmethode maakt sanering buizennet miljoenen goedkoper

De loden buitenleidingen bij duizend woningen in Enschede worden van binnen met een laagje plastic bekleed om te verhinderen dat er metaaldeeltjes in het drinkwater komen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Volgens een ingenieuze methode wordt een zes millimeter dik rietje van kunststof door de droge leiding getrokken. Dat wordt met water verwarmd, waardoor het plastic uitzet. Het vormt dan een laagje van een paar tienden van millimeters aan de binnenkant van de buis, waarna het leidingwater niet meer in contact komt met het metaal.

In Nederland moeten alle loden waterleidingen verdwijnen, omdat de Europese norm voor lood in drinkwater is verlaagd van 50 tot 10 microgram (miljoenste gram) per liter. De Vereniging van Waterleidingbedrijven (Vewin) heeft vorig jaar geadviseerd om alle dienstleidingen, de verbinding tussen de hoofdleiding in de straat en de watermeter in huis, vóór 2000 te vervangen. Alleen dan kan het water aan de loodnorm voldoen.

Volgens schattingen van de Vewin liggen er drie- tot vierhonderdduizend dienstleidingen in de vooroorlogse wijken van de grote steden. Als die allemaal moeten worden opgegraven, is hiermee een bedrag van honderden miljoenen guldens gemoeid. De waterleidingbedrijven moeten dat betalen en berekenen de kosten aan de klanten door. Het water wordt dan 10 tot 15 procent duurder.

De nieuwe methode, ontwikkeld door het bedrijf Wavin in Hardenberg, is de afgelopen maanden getest. Het blijkt dat er nauwelijks lood door het plastic gaat. Het loodgehalte van het drinkwater voldoet na de behandeling aan de norm, aldus Kiwa, het onderzoeksinstituut van de Vewin.

De nieuwe methode is volgens Kiwa-onderzoeker T. van den Hoven tientallen procenten goedkoper dan het graven van een sleuf. Er hoeft slechts een kuil te worden gegraven op het punt waar de dienstleiding aftakt van de hoofdbuis. In het huis wordt de leiding ontkoppeld bij de hoofdkraan. Vanuit die twee punten kan de kunststof (polyetheentereftelaat of PET) in de leiding worden aangebracht.

De overlast van de bewoners is minimaal. Binnen een uur of twee heeft de woning weer water. 'Hoewel het verschil in kosten is berekend voor een project in Overijssel, geldt deze schatting voor het hele land. De vervanging van de dienstleidingen kan dus een stuk goedkoper', aldus Van den Hoven.

Ook elders in het land wordt overwogen met deze nieuwe methode te gaan werken. In Den Haag liggen veel oude dienstleidingen (ongeveer 80 duizend van de 220 duizend aansluitingen). Volgens technisch directeur G. Huijboom wordt de plastic-methode waar mogelijk toegepast. Alleen zijn de dienstleidingen in Den Haag meestal kort. Daarom worden ze vaak vervangen.

Het loodprobleem is niet opgelost als alle dienstleidingen zijn aangepakt. In circa achthonderdduizend van de ruim vijf miljoen woningen in Nederland stroomt het water ook binnenshuis door loden buizen naar de kraan. Het vervangen van al dat lood kost twee tot drie miljard gulden. Uit een studie van de Europese Commissie blijkt dat die sanering, met name binnenshuis, de lidstaten van de Europese Unie de komende vijftien jaar zestig miljard gulden gaat kosten.

Voor die sanering is de huiseigenaar verantwoordelijk en niet het waterleidingbedrijf. Volgens Van den Hoven ligt hier de kern van de loodproblematiek. 'Bewoners zullen niet snel duizenden guldens investeren om een probleem op te lossen dat je niet ziet.'

Er is niet onderzocht of de bekleding met plastic ook binnenshuis kan. Het probleem is dat de buizen daar een kleine diameter hebben en meer bochten en aftakkingen hebben, waardoor het trekken van het plastic rietje met een diameter van zes millimeter ingewikkelder is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden