Loden waterleiding kan gezondheid elfduizend zuigelingen bedreigen

Bij ongeveer elfduizend zuigelingen in Nederland is sprake van een te grote blootstelling aan lood. Dat komt doordat ze wonen in huizen met loden waterleidingen en dat ze flesvoeding krijgen op basis van drinkwater uit deze leidingen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dit staat in een maandag gepubliceerd advies van de Gezondheidsraad aan de ministers van VROM en VWS. De raad adviseert loden drinkwaterleidingen zo snel mogelijk te vervangen. De minister van VROM en de vereniging van waterleidingexplotanten, Vewin, nemen dit advies over.

Lood is gevaarlijk voor de gezondheid. Bij kleine kinderen kan het gedragsstoornissen veroorzaken, verlaging van het IQ en ook ontregeling van de aanmaak van rode bloedcellen.

De Gezondheidsraad neemt in zijn advies formeel de aanbeveling over van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de norm voor het loodgehalte in drinkwater te verlagen van 50 naar 10 microgram per liter. Met die norm is ook de meest kwetsbare groep, de zuigelingen met flesvoeding, nog net beschermd. Deze groep krijgt dan iets minder lood binnen dan krachtens de norm van 25 microgram per kilo lichaamsgewicht per week maximaal toelaatbaar is.

Met het advies om voor zuigelingen bronwater te gebruiken in plaats van leidingwater gaat de Gezondheidsraad een stap verder dan de Vewin in 1994. Die gaf ouders van zuigelingen en zwangere vrouwen het advies om de kraan één of twee minuten te laten doorlopen alvorens het leidingwater te gebruiken. Dan zal er nauwelijks lood uit de leiding in het water terecht komen. Maar dit advies is niet in alle gevallen toereikend, vindt de Gezondheidsraad.

Er zijn in Nederland naar schatting nog 400 duizend loden dienstleidingen, die eigendom zijn van de waterleidingbedrijven. Dat is 7 procent van alle dienstleidingen. De Vewin had al eerder besloten die te vervangen, bij voorkeur vóór het jaar 2000. Minister De Boer en staatssecretaris Tommel van VROM willen nu dat alle loden dienstleidingen in 2000 vervangen zijn.

Dat ligt moeilijker bij de loden leidingen in 275 duizend particuliere woningen - dat is 4,5 procent van alle woningen. De verantwoordelijkheid voor het vervangen van deze leidingen ligt bij de woningeigenaars. De Boer en Tommel willen dat 80 procent van deze loden leidingen in 2005 vervangen is.

Huurders kunnen bij de woningeigenaar nagaan of ze loden waterleidingen in huis hebben, aldus de Vewin. Zowel voor dienstleidingen als voor de binneninstallaties geldt in het algemeen dat lood niet meer voorkomt in huizen die na 1950 gebouwd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden