Lockerbie-gestrafte in hongerstaking

De Libiër Abdel Basset al-Megrahi, die vorige week tijdens het Lockerbie-proces tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld, is volgens zijn advocaten in hongerstaking gegaan....

AFPReuters en AP

De advocaten en artsen proberen Megrahi af te brengen van zijn hongerstaking. Drie Schotse rechters veroordeelden de 49-jarige Megrahi wegens betrokkenheid bij de aanslag op het PanAm-vliegtuig dat op 12 december 1988 op het dorp Lockerbie neerstortte. Daarbij kwamen 270 mensen om het leven.

De Libische geheim agent kreeg levenslang, waarvan hij er minimaal twintig moet uitzitten. Medeverdachte Al-Amin Khalifa Fhimah werd vrijgesproken.

Het Schotse recht kent niet automatisch recht op hoger beroep. Een verdachte heeft na zijn veroordeling twee weken de tijd om een verzoek in te dienen tot hoger beroep. Daarna krijgen zijn advocaten zes weken de tijd om dit verzoek met een geschreven motivatie te onderbouwen. Een Schotse rechter beslist uitendelijk of het verzoek ontvankelijk wordt verklaard. Dan zullen de rechters opnieuw een hoorzitting beleggen.

Het verzoek van Megrahi zal niet openbaar worden gemaakt, zei een woordvoerder van de Schotse Justitie. Maar de Schotse jurist Robert Balck verwacht dat de advocaten van Megrahi zich waarschijnlijk zullen richten op een paar elementen in de bewijsvoering, die door de drie rechters als bewijs zijn aanvaard, maar waar nog vragen over bestaan. Black bedacht de formule voor een Schotste rechtzaak op Nederlands grondgebied.

De identificatie van Megrahi als de man die in een kledingzaak op Malta de kleren kocht, waarin de bom zat verpakt, zal volgens Black zeker nader onderzocht worden. De verdediging zal misschien ook de datum waarop deze kleding werd gekocht, aanvechten, zei hij.

Onduidelijk is wanneer eventueel nieuwe verhoren zullen plaatsvinden. Waarschijnlijk niet voor de zomer. Tot die tijd blijft Megrahi gevangen in Kamp Zeist.

De grootste gevangenis in Schotland, Barlinnie in Glasgow, heeft al een speciale cel klaar gemaakt voor Megrahi. Als zijn beroep wordt afgewezen of hij opnieuw schuldig wordt bevonden, moet de Libiër zijn straf uitzitten in Schotland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden