NIEUWS

Lockdown blijft tot zeker eind maart van kracht, kabinet durft grote versoepelingen nog niet aan

Het kabinet durft serieuze versoepelingen van de lockdown in dit stadium van de pandemie nog niet aan. De stemming in het Catshuisberaad was zaterdag nog steeds overwegend bezorgd. De avondklok blijft daarom naar verwachting tot eind maart van kracht, net als de meeste andere maatregelen.

Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte zaterdagmiddag bij het Catshuis. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte zaterdagmiddag bij het Catshuis.Beeld ANP

Wel komt er vanaf volgende week mogelijk ruimte voor enkele kleinere versoepelingen, zoals de herstart van de zwemlessen voor kinderen en meer bezoekers voor de bewoners van verpleeghuizen. Ook wordt voor later deze maand gekeken naar het maximum aantal bezoekers voor de grote winkels, zoals de warenhuizen. Die zijn nu zeer beperkt in hun ruimte door de regel dat slechts één persoon per verdieping mag worden toegelaten. Daar wordt nu gestudeerd op een praktische oplossing om iets meer mogelijkheden te geven. Ingewijden benadrukken dat nog niets definitief is besloten. Maandag is er eerst nog een ministerraad.

De volgende stappen die het kabinet zelf liefst zou nemen zijn het intrekken van de avondklok, versoepelingen in het hoger onderwijs en opening van de terrassen in de horeca. Het ziet er echter naar uit dat daar pas eind maart sprake van zal zijn. De lockdown blijft voorlopig grotendeels van kracht, inclusief het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland. Dat blijft gelden tot 15 april.

Dat is niet onverwacht. In de afgelopen dagen lieten premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid al doorschemeren dat de kans op versoepelingen klein is. Hoewel het langzaam maar zeker de goede kant op gaat met de vaccinaties en steeds meer ouderen beschermd raken, vindt het Outbreak Management Team het aantal besmettingen en ziekenhuisopnamen nog altijd te hoog. Er moeten in de komende weken eerst nog veel 70-plussers worden gevaccineerd voordat daar waarschijnlijk echte verlichting komt.

Ook speelt mee dat de jongste versoepelingen, voor de middelbare scholen, de contactberoepen en de winkels, pas een paar dagen van kracht zijn. Het kabinet wil eerst het effect daarvan afwachten voordat tot nieuwe grote stappen wordt besloten. De persconferentie van maandag komt daarvoor te vroeg.

Verkiezingen

Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart. Die laatste dagen voor de stembusgang moeten niet in het teken van corona komen te staan, besloot het kabinet eerder. Tijdens de drie verkiezingsdagen zal wel soepel worden omgegaan met de avondklok: wie na 21.00 uur nog op straat is na het stemmen (de lokalen zijn tot 21.00 uur open) of om getuige te zijn van het tellen van de stemmen, hoeft geen boete te vrezen. Dat geldt ook voor de medewerkers van de stembureaus.

Eind vorige week werd al bekend dat het kabinet zich vandaag in elk geval buigt over een ruimere bezoekregeling in de verpleeghuizen. Nu mag daar per bewoner slechts één bezoeker komen. Die restrictie kan mogelijk al deze week verdwijnen, nu de meeste verpleeghuisbewoners inmiddels zijn gevaccineerd. Het aantal besmettingen en het aantal sterfgevallen in de verpleeghuizen is daardoor in de afgelopen weken snel gedaald. Zoals bij alles blijft behoedzaamheid ook hierin het motto van het kabinet. ‘We moeten ons realiseren dat ook in de verpleeghuizen er een aantal mensen is dat niet gevaccineerd is en dat de bescherming nooit 100 procent is', aldus De Jonge. Versoepeling zal ook in de verpleeghuizen daarom ‘stap voor stap’ gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden